Svet

Kembridžov rečnik promenio definicije: Ko je muškarac, a ko žena?

Na Zapadu se već nekoliko godina insistira na tome da se, umesto o ženama, govori o "ljudima koji imaju menstruaciju" ili "ljudima koji imaju matericu"
Kembridžov rečnik promenio definicije: Ko je muškarac, a ko žena?Getty © Sean Gallup / Staff

Kembridžov rečnik engleskog jezika zvanično je promenio definicije reči muškarac i žena.

I dok se nekada podrazumevalo da u rečnicima tražite značenja nepoznatih reči, došlo je vreme da oni služe tome da naučite nova ideološka značenja određenih opštepoznatih pojmova.

Pod pritiskom radikalno liberalne agende, Kembridžov rečnik je poklekao i odlučio da treba da bude "inkluzivniji", te proširi definicije termina žena i muškarac.

Žena je, kako objašnjavaju, "odrasla osoba koja živi kao žena i identifikuje se kao žena iako je prilikom njenog rođenja možda rečeno da je drugog pola", a muškarac je, shodno tome, "odrasla osoba koja živi kao muškarac i identifikuje se kao muškarac iako je na njegovom rođenju možda rečeno da je drugog pola".

Čak i da se krećemo istim ovim problematičnim i površnim hodom, ne možemo da se ne zapitamo kako se zapravo utvrđuje da neko "živi kao muškarac" ili "kao žena", odnosno šta je to što tu osobu čini pripadnikom određenog roda. Pogotovo s obzirom na to da nove Kembridžove definicije odbacuju sve biološke i prirodne karakteristike. 

Zanimljivo je da je pridev "žensko" definisan kao nešto što se odnosi na ženu, kao i na "pol koji može da rađa".

Reč "ženstveno", po ovom rečniku, znači "nešto što ima karakteristike koje se tradicionalno smatraju tipičnim ili prikladnim za ženu". 

Brisanje biološkog pola

Na Zapadu se već nekoliko godina insistira na tome da se, umesto o ženama, govori o "ljudima koji imaju menstruaciju" ili "ljudima koji imaju matericu".

Liberalnim aktivistima u SAD je, na primer, prethodne godine zasmetalo to što je novo porodilište u Njujorku nazvano "Aleksandra Koen Bolnica za žene i novorođenčad", zato što bi se "nebinarni trudni ljudi" i "trudni transrodni muškarci" možda uvredili, preneli su američki mediji.

Irski parlament je pre nekoliko nedelja u muškim toaletima ostavio tampone i uloške "kako bi bili od pomoći svim ljudima koji imaju menstruaciju". 

Koje su to sledeće "uvredljive" reči čija će nam nova značenja nametati - ostaje da vidimo. 

image
VV inauguration
banner