Svet

On, ona, oni, zi i oblaci: Kako su "zamenice" postale najistaknutiji problem američkog obrazovanja?

"Koje zamenice treba da koristimo kada govorimo o tebi?" i "Da li je u redu da koristimo te zamenice kada razgovaramo sa vašim roditeljima?", samo su neka od pitanja iz ankete koju je nastavnica dala deci
On, ona, oni, zi i oblaci: Kako su "zamenice" postale najistaknutiji problem američkog obrazovanja?Getty © Phil Walter / Staff

U srednjoj školi u Minesoti nastavnica je učenicima dala da popune anketu u kojoj će objasniti svoj rodni identitet i izabrati (ili izmisliti) svoje zamenice, a ponudila je i opciju da se eventualna promena rodnog identiteta sakrije od roditelja maloletnih učenika.

Iako su đaci u Americi pokazali zabrinjavajuće neuspehe na najskorijem nacionalnom obrazovnom ispitu, ako je verovati vodećim američkim medijima, najistaknutiji problem sa kojim se suočava obrazovni sistem u SAD jeste korišćenje odgovarajućih zamenica za decu.

Ukoliko vam je koncept adekvatnih zamenica stran, radi se o ideji da svako, pa i malo dete, treba da odabere i definiše svoj rodni identitet tako što će izabrati sopstvene zamenice.

Pored on ili ona, možete odabrati da budete i "oni" ili "zi", ali i "žaba", "oblak", "sveća", "zombi", "cvet" i mnogo toga drugog.

Na društvenoj mreži TikTok postoje profili posebno posvećeni tzv. neozamenicama, a video-snimci koji se bave ovom temom najčešće imaju više miliona pregleda.

Ovde, na primer, možete naučiti kako da koristite zamenicu "žaba":

Kako prenosi "Foks njuz", nastavnica Medi Jung je na svom vebsajtu navela da nedoumcu oko zamenica maloletnika rešava tako što im daje da popune upitnik.

"Koje zamenice treba da koristimo kada govorimo o tebi? (IZABERI KOLIKO ŽELIŠ)" i "Da li je u redu da koristimo zamenice koje ste gore odabrali kada razgovaramo sa vašim roditeljima?", samo su neka od brojnih pitanja iz ankete.

"To što živimo u zemlji u kojoj škole aktivno guraju decu da promene pol i sakriju to od roditelja je nešto sa čime nikada nisam mislila da ću se suočiti kao roditelj", rekla je za "Foks njuz" Kimberli Herman iz poznate konzervativne advokatske kancelarije "Sautistern ligal faundejšen".

Ona je dodala da ankete koje se sprovode bez saglasnosti roditelja mogu predstavljati kršenje zakona.

"Ankete poput ove ne samo da krše zakon, već imaju za cilj da odvoje decu od roditelja. Roditelji moraju da znaju da škole krše savezni zakon kada pitaju decu o njihovom emocionalnom zdravlju, seksualnom identitetu i porodičnim odnosima bez saglasnosti roditelja", istakla je pravnica.

Skrivanje rodnih promena od roditelja postalo je važna tema za škole širom SAD, prenose američki mediji, a udruženja prosvetnih radnika u toj državi počela su da izdaju uputstva i smernice za učitelje i nastavnike kako i zašto da koriste "ispravne zamenice".

"Fok njuz" je ranije izvestio da je sindikat američke federacije nastavnika "Rendi Veingarten" promovisao metod "karte zamenica" kako bi pomogao nastavnicima da rodne promene učenika sakriju od roditelja.

Američka nacionalna obrazovna asocijacija (NEA) ovim povodom je objavila tekst naslovljen "Zašto su zamenice važne?"

"Jednostavna reč od dva, tri ili četiri slova može osnažiti nekoga da preuzme vlasništvo nad sobom i svojim identitetom", kaže Miler Lešbruk, "rodno fluidan" profesor engleskog jezika koji koristi zamenice on, ona i oni, odnosno "identifikuje se sa različitim rodnim identitetima u različitim vremenima", piše NAE.

Lašbruk i njegov kolega organizovali su i kurs za prosvetne radnike na temu korišćenja ispravnih zamenica za decu. 

Kako otkriva NAE, sve veći broj prosvetnih radnika želi da pohađa ovakve obuke i "druge LGBT treninge".

Rasprava oko zamenica je potekla sa engleskog govornog područja, ali se preko interneta proširila i na ovu stranu Atlantika, a sada se nameće i govornicima drugih jezika u kojima neki od ovih principa imaju još manje smisla.

image