Svet

Pentagon tvrdi da su i ranije uočavani kineski baloni

Kineske letelice uočene su, navodno, na "lokacijama od interesa za Kinu"
Pentagon tvrdi da su i ranije uočavani kineski baloni© Tanjug/Chad Fish via AP, File

Portparol Pentagona, brigadni general Patrik Rajder otkrio je je da je Vašington pre uočavanja najnovijeg kineskog balona znao za ranija četiri nadletanja balona iz ove države.

"Leteli su iznad lokacija koje su od interesa za Kinu", rekao je Rajder, ne navodeći da li su letelice prelazile iznad mesta na kojima su američke vojne baze.

Američki državni sekretar Entoni Blinken koji je zbog spornog balona odložio put u Kinu, rekao je u sredu, a preneo Rojters, da su Sjedinjene Američke Države desetinama zemalja širom sveta dale informacije o oborenom kineskom špijunskom balonu.

Prema Blinkenu, sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom on je razgovarao i o "sistemskim taktičkim izazovima koje Kina postavlja pred Severnoatlantsku alijansu".

SAD su u subotu iznad američkih teritorijalnih voda Atlantika, na obali Južne Karoline oborile navodni kineski špijunski balon koji je leteo iznad američke teritorije na velikoj visini.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je u petak da je balon civilni i da se koristi u meteorološke i druge naučne svrhe, te da je neplanirano skrenuo sa predviđenog kursa.

image