Svet

Globalna anglikanska zajednica osudila odluku Crkve Engleske da dozvoli blagoslove za gej parove

Globalna Južna zajednica anglikanskih crkava, koja tvrdi da predstavlja 75 odsto anglikanaca širom sveta, upozorila je da je rezultat glasanja Sinoda izazvao rasprostranjeni gubitak poverenja među vernicima
Globalna anglikanska zajednica osudila odluku Crkve Engleske da dozvoli blagoslove za gej paroveGetty © Dan Kitwood / Staff

Generalni sinod, zakonodavno telo Crkve Engleske, izglasao je u četvrtak da se vikarima dozvoli da istopolnim parovima, uključujući i one u građanskim brakovima, daju molitve blagoslova. Ovaj potez je, pišu britanski mediji, razotkrio duboke podele u Engleskoj crkvi.

Globalna Južna zajednica anglikanskih crkava (GSFA), koja tvrdi da predstavlja 75 odsto anglikanaca širom sveta, upozorila je da je rezultat glasanja "izazvao rasprostranjeni gubitak poverenja" u prečasnog Džastina Velbija, koji je kao nadbiskup Kenterberija duhovni vođa čitave Anglikanske zajednice, prenosi britanski "Telegraf".

Očekuje se da će se naredne nedelje 12 od 42 globalne anglikanske provincije sastati kako bi "preduzele odlučne korake ka ponovnom uspostavljanju anglikanske zajednice", navodi GSFA. 

Kako piše "Telegraf", ovo bi potencijalno moglo da izazove raskol u anglikanskoj zajednici.

"Sada je rasprostranjen gubitak poverenja u Velbijevo vođstvo unutar Zajednice. On i biskupi su glasali da napuste ortodoksnu, biblijsku anglikansku zajednicu. Duboko žalimo zbog toga", rekao je prečasni Pol Edi iz GSFA.

Sveštenici će moći da biraju da li će koristiti blagoslove, poznate kao Molitve ljubavi i vere. Mogućnost dobijanja blagoslova za istopolne parove biće uvedena već na leto. 

Kako piše britanski list, Crkva Engleske je na ovaj način "postigla neku vrstu kompromisa", budući da je prošlog meseca, nakon šest godina konsultacija, odbila da dozvoli sklapanje crkvenih istopolnih brakova.

Nakon više od osam sati žustre dvodnevne debate, Sinod Anglikanske crkve je odlučio da dozvoli blagoslove za istopolne parove, a reformu je podržala većina biskupa, sveštenika i drugih članova tog tela, sa 57 odsto za i 41 odsto protiv, piše britanski "Tajm".

Kako se navodi, to će omogućiti gej parovima u dugotrajnim vezama, uključujući građanska partnerstva i građanske brakove, da dođu u crkvu na službu i po blagoslov. Biskup Oksforda, prečasni Stiven Kroft, ocenio je da je ovo istorijski korak.

Dvojica globalnih anglikanska lidera lično su preklinjala gospodina Velbija da ne podržava blagoslove, prenosi "Telegraf".

Arhiepiskop Angaelos iz Koptske pravoslavne crkve i kopredsedavajući Međunarodne anglikansko-orijentalne pravoslavne međunarodne komisije, rekao je Sinodu da će njihove odluke imati dalekosežne posledice. 

"Veoma sam svestan razlike između blagoslova i svetog braka – koristi se ovde u odaji i u Engleskoj crkvi – ali tu razliku neće lako razumeti mnogi širom sveta. Razlika će zvučati kao puka tehnikalija", dodao je on.

Sveštenik Sami Favzi Shehata iz anglikanske biskupije Egipta je upozorio Sinodu da će "prelazak linije blagoslova istopolnih zajednica otuđiti 75 posto anglikanske zajednice i na kraju dovesti do narušenog i prekinutog zajedništva".

Tri najveće afričke crkve u Ugandi, Ruandi i Nigeriji, koje tvrde da predstavljaju skoro polovinu globalnih anglikanaca, prošle godine su bojkotovale Lambetovu konferenciju zbog debate o seksualnosti.

image