Svet

Sistem truo do srži: Srednjoškolac suspendovan i uhapšen jer je rekao da postoje samo dva pola

Učenik katoličke škole u Kanadi suspendovan je jer je insistirao da postoje samo muški i ženski pol
Sistem truo do srži: Srednjoškolac suspendovan i uhapšen jer je rekao da postoje samo dva polawww.globallookpress.com © Sukhomoy_ Sen/Keystone Press Agency

Katolička škola u Renfruu, Kanada, suspendovala je učenika, koji je potom uhapšen, jer je rekao da postoje samo dva pola.

Džoš Aleksander je suspendovan prošlog novembra zbog komentara o rodu na času i  rečenom mu je da ne može da se vrati na časove dok ne povuče svoju izjavu, prenosi "Toronto san".

Aleksander je ove sedmice pokušao da se vrati u srednju školu, samo da bi bio uhapšen i optužen za nedozvoljeni upad.

U intervjuu za "Nešonel post", sada bivši učenik "Svetog Josifa" ispričao je šta se dogodilo.

"Razgovaralo se o učenicima koji koriste ženske toalete, rodnoj disforiji i muškom dojenju. Svi su iznosili svoje mišljenje o tome, učestvovao je svaki učenik koji je želeo, uključujući i nastavnika", rekao je Aleksander.

"Rekao sam da postoje samo dva pola, da ste rođeni ili muško ili žensko, i to me je dovelo u nevolje. A onda sam rekao da rod ne nadmašuje biologiju", dodao je učenik.

Zbog tih izjava, koje su u skladu sa katoličkim učenjem, završio je na suspenziji.

Advokat koji zastupa Aleksandera rekao je da mu škola neće dozvoliti da ponovo pohađa nastavu dok ne pristane da "ne koristi 'mrtvo ime' bilo kog transrodnog učenika i pristane da ne pohađa časove na kojima su i dve transrodne osove koje se ne slažu sa njegovim stavovima."

Aleksander je za "Nešonel post" rekao da nikada nije nazivao đake njihovim "mrtvim imenima", odnosno imenima koja su koristili pre tranzicije i poručio im da bi trebalo da razmisle o  činjenici da pohađaju katoličku školu, ili barem onu koja sebe naziva katoličkom.

Srednjoškolcu je tako uskraćeno pravo na obrazovanje zbog drugačijeg pogleda od onog koji imaju oni na vlasti, budući da se katoličke škole u Ontariju finansiraju iz državnog budžeta, ocenjuje "Toronto san".

List dodaje i da je odluka škole da isključi učenika koji se drži katoličkih verovanja koja bi trebalo da poštuje i sama škola pokazuje koliko je čitav sistem pokvaren do srži i koliko politika "nadmašuje" sve drugo.

Korist nemaju ni transrodni učenici koji zahvaljujući ovakvim slučajevima veruju da su važniji od drugih i da ne moraju da uče da se nose sa onima sa kojima se ne slažu, zaključuje "Toronto san".

image