Svet

USAID se vratio u Budimpeštu: Da li se Orbanu sprema obojena revolucija?

Administratorka Agencije SAD za međunarodni razvoj Samanta Pauer sastala se u glavnom gradu Mađarske sa novinarima, aktivistima nevladinih organizacija i predstavnicima LGBT+ zajednice kako bi razgovarala o jačanju demokratije i civilnog društva. Zvuči poznato?
USAID se vratio u Budimpeštu: Da li se Orbanu sprema obojena revolucija?www.globallookpress.com © © Hennadii Minchenko

Ne reaguju svi isto na vest o tome da je predstavnik američke agencije stigao u njegovu zemlju da "ojača demokratiju, podrži nezavisne medije i osnaži civilno društvo".

Jedan od korisnika Tvitera, uz objavu administratorke USAID-a Samante Pauer da se sastala sa mladima u Budimpešti kako bi ih podržala da menjaju društvo, uz brojne koji se pitaju sprema li se to mađarskom premijeru Viktoru Orbanu obojena revolucija, jednostavno je zavapio: "Molim vas, ostavite nas na miru".

Agencija SAD za međunarodni razvoj pokrenula je 2022. program usmeren ka zemljama Centralne Evrope kako bi se "ojačale demokratske institucije, civilno društvo i nezavisni mediji". Američko "sveto trojstvo" i jedan od njihovih najjačih izvoznih brendova. 

Pauer je na Tviter nalogu objavila da je u Budimpeštu došla povodom nove lokalne inicijative USAID-a namenjene da "pomogne nezavisnim medijima da se razviju i prošire svoju publiku, da se suoče s korupcijom i povećaju civilno angažovanje".

Tokom dvodnevne posete, Pauer je u Budimpešti razgovarala sa novinarima o njihovoj predanosti da izveštavaju o temama od ključne važnosti, kako je to formulisano u zvaničnom saopštenju USAID-a, ali i o mađarsko-američkim vezama.

Govorila je mladima, tokom šetnje kroz istorijsko jezgro grada, da imaju snagu da ostvare pozitivne promene. Vrlo peripatetičarski. Sastala se i sa predstavnicima "marginalizovane grupe" LGBT+ zajednice, a stigla je i da pohvali mađarske timove koji su angažovani u Turskoj posle razornog zemljotresa. A na svom Tviteru dva puta je ponovila da je jedno od pitanja na sastancima bilo korupcija.

Pauer je posetu završila susretima sa mađarskim zvaničnicima: ministarkom pravde Judit Vargom, ministrom odbrane Kristofom Šalaj-Bobrovičkim i predsedavajućim odbora za spoljnu politiku mađarskog parlamenta Žoltom Nemetom.

Susretima je prisustvovao i ambasador SAD u Mađarskoj Dejvid Presman, a Pauer je, kako se navodi u saopštenju, imala iskrene razgovore sa članovima mađarske vlade o "mogućnostima  i izazovima u bilateralnoj saradnji, kao i važnosti i značaju dugog prijateljstva američkog i mađarskog naroda".

Tako iz tog saopštenja, očekivano, ne saznajemo ništa o tome kako su članovi mađarske vlade primili dugogodišnje prijatelje iz Vašingtona, koji su svoj izvozni program jačanja demokratije i nezavisnih medija namenili zemlji koja je članica Evropske unije i NATO, a iz koje se USAID već jednom povukao. Budimpešta nije jedina u američkoj podršci lokalnim inicijativama: program je namenjen i drugim članicama oba saveza Sloveniji, Češkoj, Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Slovačkoj.

"Dobra investicija"

O prijateljskim namerama Vašingtona prema Budimpešti, svedoči i intervju ambasadora Presmana za "Politiko", od pre nekoliko dana, u kojem je on rekao da mađarski funkcioneri guraju politiku koju kreira ruski predsednik Vladimir Putin osudom sankcija Moskvi i prihvatanjem ruskih predloga za prekid vatre. Oštro je reagovao mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto objašnjavajući američkom ambasadoru, kojima je to već prešlo u manir, da niko spolja ne može da se meša u to kako bi Mađari trebalo da žive.

"Mi ne primamo guvernere, poslate ovde da kažu kako treba da živimo svoje živote. Ta era je završena. Iz inostranstva su bezuspešno pokušavali da u Mađarskoj postave vladu koja ne zastupa nacionalni interes. Mogao bih da dodam da se znatna količina novca koja je mobilisana za ovu svrhu nije pokazala kao dobra investicija", rekao je Sijarto.

U Mađarskoj je nedavno objavljen izveštaj o finansiranju političkih partija koje su učestvovale na parlamentarnim izborima 2022. godine u kojem je navedeno da se došlo do saznanja da je američka nevladina organizacija Akcija za demokratiju prebacila znatne sume novca opozicionom Pokretu "Mađarska svih" Petera Marki-Zakija, koji je bio opozicioni kandidat za Orbanovo mesto.

Nacionalni istražni biro sada ispituje ovaj slučaj u pokušaju da utvrdi da li je bilo pronevera ili pranja novca.

image