Svet

Sijarto: Ne interesuje nas mišljenje američkog ambasadora

Sijarto je naveo da je završena era kada su strani predstavnici mogli da govore Mađarima kako da žive
Sijarto: Ne interesuje nas mišljenje američkog ambasadora© Tanjug/Marton Monus/MTI via AP

Niko spolja ne može da kaže građanima Mađarske kako treba da žive, tako da nas ne interesuje šta strani državljanin, čak i ako je u pitanju ambasador, misli o unutrašnjim političkim procesima u Mađarskoj, poručio je ministar spoljnih poslova te zemlje Peter Sijarto, reagujući na izjavu američkog ambasadora Dejvida Presmana. 

Presman, koji je od septembra u Budimpešti, rekao je ranije za "Politiko" da Mađarska nastavlja sa politikom podržavanja ruskog predsednika Vladimira Putina, komentarišući negativan stav mađarskih vlasti prema antiruskim sankcijama. 

"Tražimo više poštovanja za Mađare, čak i od ambasadora. Nije njegov posao da se meša u unutrašnje stvari Mađarske", poručio je Sijarto.

On je dodao da će Presmanu biti izuzetno teško da održi veze između dve zemlje ukoliko svoj boravak u Mađarskoj bude koristio za ocenjivanje aktivnosti vlade koju je izabrao mađarski narod "sa prilično jasnom većinom".

Sijarto je naveo da očekuje da se strani ambasadori ponašaju prikladno i da rade na poboljšanju bilateralnih odnosa, kao i da je završena era kada su strani predstavnici mogli da govore Mađarima kako da žive. 

Zvanična Budimpešta više puta je izrazila protivljenje sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji zbog ukrajinske krize i tvrdi da su ograničenja oštetila ekonomiju Evropske unije, a da nisu značajno oslabila Rusiju. 

Mađarski premijer Viktor Orban osudio je odluku Nemačke da Kijevu pošalje 14 tenkova "leopard 2", ističući da tim zapadne zemlje postaju aktivni učesnici u sukobu.

Prema njegovim rečima, umesto da naoružava Ukrajinu, Zapad bi trebalo da insistira na miru i mirovnim pregovorima.

image