Svet

Sunak protiv kineskih balona: U pripravnosti smo 24 sata dnevno

Učinićemo sve što je potrebno da zemlja bude bezbedna, poručio premijer Ujedinjenog Kraljevstva
Sunak protiv kineskih balona: U pripravnosti smo 24 sata dnevnoGetty © Toby Melville - WPA Pool

Britanski ministar finansija pokreće bezbednosnu proveru vezanu za kineske balone i mogućnost da se oni pojave iznad Ujedinjenog Kraljevstva. Istovremeno, premijer Riši Sunak uverava Britance da su oružane snage u pripravnosti 24 sata dnevno, kako bi se izborile sa eventualnim vazdušnim pretnjama.

Nakon što je prethodnih dana iznad Severne Amerike oboreno nekoliko neidentifikovanih letećih objekata, od kojih se za neke tvrdi da su špijunski baloni iz Kine, u Londonu vlasti objašnjavaju da su građani bezbedni.

Tako je britanski ministar odbrane Ben Volas u nedelju uveče saopštio da će biti sprovedena analiza koja će pokazati da li London treba da promeni protokole koji se tiču odbrane vazdušnog prostora. Ministarstvo odbrane, barem za sada, nije isključilo mogućnost da su "kineski baloni" već preleteli Veliku Britaniju.

"Ujedinjeno Kraljevstvo i naši saveznici će razmotriti šta ovo ovi upadi u vazdušni prostor znače za našu bezbednost. Ovaj razvoj događaja je još jedan znak da su globalne pretnje sve gore", poručio je Volas.

Narednog jutra, premijer Sunak izbegao je da odgovori na pitanje novinara da li su kineski baloni zaista leteli iznad Velike Britanije. Poručio je, međutim, da su avioni Kraljevskog vazduhoplovstva spremni da brane zemlju, te da je određena grupa koja je u stalnom stanju pripravnosti kako bi zaštitila vazdušni prostor.

"Želim da ljudi znaju da ćemo učiniti sve što je potrebno da zemlja bude bezbedna. Imamo snage za brzo reagovanje, koje uključuju avione "tajfun". Oni su u pripravnosti 24 sata, sedam dana u nedelji i nadziru naš vazdušni prostor. To je veoma važno", rekao je Sunak za Bi-Bi-Si.

image