Svet

SAD razmatraju kako da oružje zaplenjeno u Jemenu dostave Kijevu

Američka administracija tek treba da nađe adekvatan pravni okvir za takav postupak, jer embargo na oružje koje su UN uvele Jemenu zahteva da zaplenjeno naoružanje bude uništeno, skladišteno ili uklonjeno, prenosi "Volstrit džornal"
SAD razmatraju kako da oružje zaplenjeno u Jemenu dostave Kijevuwww.globallookpress.com © M Fardin Nawrozi/XinHua

Vašington razmatra da Kijevu pošalje hiljade pušaka i više od milion metaka koji su zaplenjeni u Jemenu, izjavili su zvaničnici SAD.

Među oružjem zaplenjenim tokom proteklih meseci blizu obale Jemena, a za koje SAD tvrde da dolazi iz Irana, nalazi se i više od 5.000 automatskih pušaka, 1,6 miliona metaka, mali broj protivtenkovskih projektila i više od 7.000 detonatora, navodi "Volstrit džornal".

Embargo na oružje koje su Ujedinjene Nacije uvele Jemenu zahteva da zaplenjeno naoružanje bude uništeno, skladišteno ili uklonjeno. Međutim, zvaničnici SAD su ukazali da je naoružavanje Ukrajine podstaklo rasprave o slanju konfiskovanog naoružanja Kijevu, piše američki list.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena tek treba da nađe adekvatan pravni okvir koji bi obezbedio prebacivanje oružja iz jednog sukoba u drugi, ukazuju američki zvaničnici.

image