Svet

Tramp kaže da su poverljive fascikle koje su predmet sudskog poziva prazne

Bivši predsednik koristio je sada vraćenu praznu fasciklu da blokira plavo svetlo sa fiksnog telefona u svojoj spavaćoj sobi, tvrdi Trampov advokat
Tramp kaže da su poverljive fascikle koje su predmet sudskog poziva prazne© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, File

Fascikle označene kao poverljive i pronađene u kući Donalda Trampa na Floridi nakon što je napustio Belu kuću nisu sadržale nikakve dokumente, rekao je danas bivši američki predsednik.

Tramp je to rekao nakon izveštaja da je njegov tim dobio sudski poziv zbog jednog takvog dokumenta, preneo je Rojters.

Trampov pravni tužiocima je predao praznu fasciklu označenu kao poverljivu, kao i drugi materijal sa poverljivim oznakama, javio je Si-En-En.

Jedan dokument sa poverljivim oznakama predat je prošlog meseca, preneo je Ej-Bi-Si Njuz.

Tramp je rekao da je držao fascikle sa poverljivim oznakama u svom odmaralištu, ali su bile prazne.

Njegov advokat Timoti Parlatore je tokom vikenda ukazao na nedostatak procedure Bele kuće i rekao da je Trampov pravni tim odmah predao eventualne dodatne pronađene materijale.

"Bivši predsednik koristio je sada vraćenu praznu fasciklu da blokira plavo svetlo sa fiksnog telefona u svojoj spavaćoj sobi", dodao je Parlatore.

Prijavljeni sudski poziv i materijal dolazi usred kontrole rukovanja predsedničkim i potpredsedničkim materijalima, posebno poverljivim zapisima, zbog čega se protiv Trampa vodi federalna krivična istraga.

Bivši potpredsednik Majk Pens i aktuelni predsednik Džozef Bajden takođe su prijavili da su pronašli poverljive dokumente u svom posedu, ali su dobrovoljno dozvolili Ef-Bi-Aju da pretražuje preostali materijal koji je trebalo da bude predat Nacionalnom arhivu.

Bajdenovi dokumenti datiraju iz vremena kada je bio potpredsednik za vreme predsedničkog mandata Baraka Obame.

image