Svet

Kina kaže da su američki baloni leteli iznad Šinđanga, Tibeta, upozorava na kontramere

Incident sa balonima produbio spor SAD i Kine
Kina kaže da su američki baloni leteli iznad Šinđanga, Tibeta, upozorava na kontramere© Tanjug/Chad Fish via AP

Kina je danas saopštila da su američki baloni na velikim visinama leteli iznad njenih regiona Šinđiang i Tibet i da će preduzeti mere protiv američkih entiteta koji podrivaju kineski suverenitet.

Vašington i Peking su u sukobu oko letećih objekata nakon što je američka vojska ovog meseca oborila, kako su naveli, kineski špijunski balon iznad obale Južne Karoline. Peking je poručio da je u pitanju bila meteorološka letelica koja je greškom skrenula sa kursa i da je Vašington reagovao preterano.

Ove nedelje, Kina je saopštila da su američki baloni leteli iznad njenog vazdušnog prostora bez dozvole više od 10 puta od maja 2022. godine, prenosi Rojters.

"Bez odobrenja relevantnih kineskih vlasti, nelegalno su preleteli najmanje 10 puta iznad kineskog teritorijalnog vazdušnog prostora, uključujući Šinđang, Tibet i druge provincije", rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Bela kuća je demantovala navode Kine.

Zbo incidenta sa balonima, Vašington je svoju "izvoznu crnu listu" dodao šest kineskih subjekata povezanih sa Pekingovim navodnim programom balona za nadzor.

"SAD su zloupotrebile silu, preterale, eskalirale situaciju i iskoristile ovo kao izgovor da nezakonito sankcionišu kineske kompanije i institucije", rekao je Vang.

"Kina se čvrsto protivi ovome i preduzeće kontramere protiv relevantnih američkih subjekata koji podrivaju suverenitet i bezbednost Kine u skladu sa zakonom", dodao je Vang, ne precizirajući o kojim merama je reč.

Spor oko balona odložio je napore obe strane da poprave odnose, iako je predsednik SAD Džozef Bajden rekao da ne veruje da su veze između dve zemlje oslabljene incidentom.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je odložio planirano putovanje u Peking zbog incidenta sa balonom, razmatra da se ove nedelje sastane sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem u Minhenu, rekli su izvori.

image