Svet

Kina upozorava: Oprez zbog informacija o dronovima i ko stoji iza toga

Komentarišući navode da Bajdenova administracija navodno poseduje dokaze da Kina razmatra slanje naoružanja Rusiji, portparol ministarstva spoljnih poslova je rekao da je reč o pokušajima diskreditacije ove zemlje
Kina upozorava: Oprez zbog informacija o dronovima i ko stoji iza toga© Tanjug/AP Photo/Liu Zheng

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da nije upoznato sa izveštajima o pregovorima između Rusije i kineske kompanije za kupovinu dronova.

"Postoji velika količina dezinformacija o ovom pitanju. Trebalo bi da budemo oprezni oko pitanja ko stoji iza svega", saopštio je portparol ministarstva Vang Venbin na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Nemački magazin "Špigl" je prethodno objavio, ne navodeći izvore, da je Rusija u pregovorima sa kineskim proizvođačem oko kupovine 100 dronova, koji bi bili isporučeni u aprilu.

"Špigl" tvrdi da je kineski proizvođač "Sijan bingo intelidžent avijejšn tehnolodži" saopštio da je spreman da napravi 100 prototipova drona ZT-180, za koje nemački list kaže da mogu da ponesu od 35 do 50 kilograma bojevih glava.

Komentarišući nedavne navode "Volstrit džornala" da Bajdenova administracija navodno poseduje dokaze da Kina razmatra slanje naoružanja Rusiji, Vang je rekao da je reč o pokušajima diskreditacije Kine.

"Od početka krize u Ukrajini, Kina stoji na strani dijaloga i mira. Mi smo promovisali mirovne pregovore, odigrali smo konstruktivnu ulogu i odgovorni smo za smanjenje tenzija i ublažavanje krize", rekao je kineski portparol.

"SAD su najveći izvor naoružanja u Ukrajini, ali one nastavljaju da pokušavaju da diskredituju Kinu lažno tvrdeći da ona planira da pošalje naoružanje Rusiji. To ne samo da će otežati proces potrage za političkim rešenjem krize u Ukrajini, već će i dodatno pogoršati kinesko-američke odnose", izjavio je Vang.

Prethodnih dana su SAD, Nemačka i još neke zapadnoevropske zemlje upozorile Kinu da ne prodaje oružje Rusiji u ratu protiv Ukrajine, navodeći da bi takav potez imao ozbiljne posledice.

image