Rusija

Rusija ima Trampa, dron velikog dometa

Nova bespilotna letelica je predviđena za isporuku i prenos tereta težine do 250 kilograma na udaljenosti veće od 600 kilometara, a izvršavaće zadatke koji su opasni za avione sa posadom pogotovo kada su nepovoljni vremenski uslovi
Rusija ima Trampa, dron velikog dometaGetty © Jeff J Mitchell / Staff

Ruski inženjeri su kreirali transportni dron tipa Tramp - transportna avijaciona multifunkcionalna platforma - koji je sposoban da prenese do 250 kilograma tereta na udaljenost koja je viša od 600 kilometara, rekao je za "RIA Novosti" izvor u vojno-industrijskom kompleksu.

"Transportna avijaciona multifunkcionalna platforma ili jednostavno Tramp je dron klasične strukture. Predviđen je za isporuku i ispuštanje tereta težine do 250 kilograma na udaljenosti većoj od 600 kilometara, a izvršavaće zadatke koji su opasni za avione sa posadom u nepovoljnim vremenskim uslovima uz minimalne troškove", pojasnio je izvor.

Prema njegovim rečima, ključna karakteristika novog drona je veliki prostor namenjen za tovar sa zapreminom od čak 2.650 litara. Dakle, dron će moći da primi gabaritan teret, a to ga neće sprečavati da se vrlo lako spušta do određene tačke. Maksimalna brzina koju uređaj može da dostigne je 195 kilometara na sat.

U civilne svrhe, Tramp se može koristiti za nadgledanje velikih površina ili u poljoprivredi za prenošenje prskalica za đubrivo, ili bilo kog drugog tereta u tovarni prostor. Takođe je moguće ugraditi radarsku, optičku, kartografsku i drugu specijalnu opremu za posmatranje.

Među operativnim karakteristikama Tramp-a, sagovornik je naveo i stajni trap koji omogućava poletanje i sletanje na kratkim i loše pripremljenim lokacijama, kao i sistem za spasavanje tereta i same letelice kako bi se minimiziralo oštećenje infrastrukture na zemlji u slučaju nesreće.

image