Rusija

Novi izazov Americi: Najsavremeniji ruski dron će leteti i u svemir?

Prvi zamenik generalnog direktora ruske državne firme "Rostek" Vladimir Artjakov rekao je da nijedna NATO članica nema dronove koji se mogu meriti sa "Ahotnikom"
Novi izazov Americi: Najsavremeniji ruski dron će leteti i u svemir?www.globallookpress.com © PJSC UAC

Ruska bespilotna borbena letelica (dron) S-70 "Ahotnik", koju navodi veštačka inteligencija i koja može dejstvovati u tandemu sa ruskim višenamenskim borbenim avionima Su-57, u budućnosti će moći i da leti u svemir, tvrdi ruski vojni istoričar Jurij Knutov za "Izvestiju".

Knutov, koji je i direktor Muzeja protivvazdušne odbrane, navodi da su SAD prethodno pokušale da razviju dron koji bi se pohvalio sličnim performansama, ali se, kako Knutov navodi, "nisu izborili sa tehničkim izazovom pred kojim su se našli".

S-70 "Ahotnik" "ima mnogo elemenata dronova šeste generacije", navodi ruski stručnjak i dodaje da "pored niske vidljivosti i nadzvučne brzine, može da dostigne velike visine i, u budućnosti, leti u svemir. To, međutim, zavisi od motora koji tek treba da se razviju", ukazao je on.

Dron pokreće turbomlazni motor AL-31 i očekuje se da leti brzinom od 1.000 kilometara na čas sa radijusom od 6.000 kilometara.

Opremljen je, između ostalog, elektro-optičkim sistemom nišanjenja i radio-vezom, dok ima kapacitet da ponese tovar oružja u težini i do 2,8 tona.

Prvi zamenik generalnog direktora ruske državne firme "Rostek" Vladimir Artjakov rekao je u intervjuu za kanal "Rusija 24" da nijedna NATO članica nema dronove koji se mogu meriti sa "Ahotnikom".

Knutov je ukazao da će piloti borbenih aviona Su-57 moći da kontrolišu "rojeve" S-70 "Ahotnik" dronova tokom misija, ukazavši pritom na uspeh koji su avioni Su-57 i samostalno ostvarivali tokom sukoba u Ukrajini.

Skorašnji debi Su-57 u Ukrajini

Prototip Su-57 prvi put je poleteo 2010. godine, dok je avion zvanično postao deo arsenala Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije u decembru 2020. godine.

Prošlog juna, "RIA Novosti" su izvestile da su četiri aviona Su-57 uspešno obavila misije suzbijanja neprijateljske protivvazdušne odbrane, ukazavši na nisku radarsku vidljivost letelice, dok je komandant ruskih vazduhoplovnih snaga izjavio u oktobru da se Su-57 dobro pokazao u borbi vazduh-vazduh, ali i vazduh-zemlja.

Razvojna istorija S-70 "Ahotnik"

Eksperimentalni prototip bespilotne letelice prvi put je poleteo u avgustu 2019. godine, dok su mediji izvestili da je S-70 "Ahotnik" leteo 30 minuta uz Su-57 lovca svega dva meseca kasnije.

S-70 "Ahotnik" se pokazao uspešnim u testovima lansiranja gravitacionih bombi u januaru 2021. godine, dok su "RIA Novosti" u maju 2022. godine izvestile da su uspešno sprovedeni i testovi sa vođenim raketama iz arsenala Su-57.

Direktor "Rosteka" Sergej Čemezov prethodno je izjavio da se masovna proizvodnja "Ahotnik" dronova za rusko ministarstvo odbrane očekuje od 2023. godine.

image