Svet

Besmisleni zahtevi Britanaca: Vatrogasac seksistički izraz, ukinuti ga

Vatrogasac je seksistički i isključujući termin koji treba izbrisati iz našeg rečnika, rekao je visoki gradski službenik
Besmisleni zahtevi Britanaca: Vatrogasac seksistički izraz, ukinuti gawww.globallookpress.com © 004 Jason Alden/Medicimage LTD

Vatrogasno društvo i gradski zvaničnici Mančestera pokrenuli su inicijativu da se reč "vatrogasac" (fireman) koja u engleskom jeziku sadrži odrednicu "muškarac", izbaci iz upotrebe i zameni rodno neutralnom kovanicom - fajerfajter (firefighter), tj. "osoba koja gasi vatru", piše "Telegraf".

"Vatrogasac je seksistički i isključujući termin koji treba izbrisati iz našeg rečnika", rekao je visoki gradski službenik, dok je Dejv Rasel, glavni vatrogasni oficir rekao da se "muški" oblici jednine i množine reči "neće tolerisati" jer predstavljaju "oblik mikroagresije koji šteti britanskoj kulturi".

Umesto toga, on želi da se pripadnici vatrogasnih i spasilačkih službi nazivaju "osobama koje se bore protiv vatre".

Endi Morgan, konzervativni savetnik u Boltonu, novo pravilo nazvao je smešnim i "dovođenjem društvene osvešćenosti do ekstrema".

"Potpuno je neprikladno da se termin vatrogasac stavi van zakona i da se predlažu disciplinske mere za svakoga ko to kaže iz navike, bez ikakve zle namere. Vatrogasna služba ima dugu istoriju i da, svet ide dalje, ali prošlost se ne možete izbrisati", objasnio je on.

Dodao je da, kada je nekoliko godina služio u vatrogasnoj službi Mančestera, "nikada nije bio svedok bilo kakve diskriminacije". 

Godine 2017. Dani Koton, tadašnja šefica londonske vatrogasne brigade, takođe se osvrnula na upotrebu reči "vatrogasac", tvrdeći da zbog tog termina žene ne žele da se pridruže profesiji.

image