Svet

Evropa presudila: Knjige koje prikazuju istopolne brakove prikladne za decu

Ograničavanje pristupa deci mlađoj od 14 godina fikciji koja prikazuje istopolne veze nije opravdano, ocenio je Evropski sud za ljudska prava, a kako se ovo pitanje tretira u Srbiji?
Evropa presudila: Knjige koje prikazuju istopolne brakove prikladne za decuGetty © Sean Gallup / Staff

Obeležavanje knjiga sa referencama na istopolne brakove kao štetne za decu mlađu od 14 godina predstavlja kršenje slobode izražavanja, presudio je u ponedeljak Evropski sud za ljudska prava.

"Ograničavanje pristupa deci takvim informacijama nema svrhu koja bi mogla da se prihvati kao legitimna", navodi se u presudi u slučaju u kom su se sukobile litvanska vlada i autorka zbirke bajki čiji su pojedini LGBT+ junaci bili u vezi sa pripadnicima istog pola. 

Na primer, u jednoj od priča opisano je kako se princeza i obućareva ćerka venčavaju i nakon proslave spavaju zagrljene, piše "Politiko". 

Distribucija knjiga Neringe Makate koje prikazuju istopolne parove obustavljena je u martu 2014. godine, ubrzo nakon objavljivanja.

Godinu dana kasnije sporne bajke su vraćene na police, ali sa etiketom kojom se upozorava da bi njihov sadržaj mogao da bude štetan za decu mlađu od 14. godina.

Autorka (i sama lezbejka) tada je tužila izdavača knjige u Litvaniji, tvrdeći da se upućivanje na istopolne veze ne može smatrati štetnim za decu.

Nakon što su njene zahteve odbili litvanski sudovi na svim nivoima, u novembru 2019. godine podnela je zahtev Evropskom sudu za ljudska prava.

Makate je preminula 2020. godine.

Sud je sada utvrdio da su "mere protiv knjiga imale za cilj da deci ograniče pristup informacijama koje prikazuju istopolne odnose kao suštinski jednake vezama muškarca i žene", čime je prekršen član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima koji se odnosi na slobodu izražavanja.

Evropski sud za ljudska prava nije prihvatio argument litvanske vlade da je knjiga promovisala istopolne porodice i davala im prednost u odnosu na porodice u kojima su roditelji različitog pola.

Kako prenosi "Politiko", ovo je prvi slučaj u kojem je taj sud pozvan da donese odluku o ograničavanju pristupa literaturi za decu u kojoj se pominju istopolne veze.

LGBT knjige za decu u Srbiji

Srpska javnost je prethodne godine burno odreagovala na objavljivanje grafičkog romana "Leptirići" izdavača "Spektar knjiga" koji prati ljubavnu vezu dvojice dečaka školskog uzrasta.

Dečak upoznaje dečaka. Dečaci postaju prijatelji. Dečaci se zaljubljuju, sinopsis je knjige koja se prodaje u srpskim knjižarama i namenjena je deci i tinejdžerima. 

Pored kontroverznih "Leptirića", izdavač takođe prodaje i zbirku priča "Kada sam ja bila ja" o životu transrodnih osoba. 

"'Kada sam ja bila ja' je zbirka kratkih autobiografskih stripova o radosnim i euforičnim iskustvima transrodnih osoba, koja sadrži priče raznovrsnih autora sa širokog spektra rodnih identiteta, starosnih dobi, i porekla! Svaki član tima odgovornog za postojanje ove antologije se identifikuje negde na spektru trans identiteta", navodi se na sajtu izdavača.

Izdavanje "TikTok hita Leptirići" u Srbiji pokrenulo je javnu debatu o tome da li ovakav sadržaj nameće mladima pogrešne vrednosti i da li je prikladan za decu školskog uzrasta.

Ipak, nikakve konkretne mere nisu uvedene i sporno štivo je ostalo dostupno bez ikakvih ograničenja i upozorenja. 

image