Svet

Porast LGBT populacije u Australiji: Trećina mladih tvrdi da je gej

"Nisam iznenađena ovim brojevima. Svaki peti izveštaj koji napišem je o rodu", izjavila je dečji psiholog Kimberli O'Brajen
Porast LGBT populacije u Australiji: Trećina mladih tvrdi da je gejGetty © Lisa Maree Williams/Getty Images

Trećina Australijanaca od 15 do 24 godine izjašnjavaju se kao LGBT, ukazuju nalazi novog istraživanja pod imenom "Velika anketa mladih".

Agencija za anketiranje i savetovanje mladih "Godina 13" koja je odgovorna za istraživanje ukazala je da ta brojka porasla za 15 odsto od 2020. godine.

Suosnivač te agencije Sakson Fips izjavio je da se na njihovim anketama redovno četvrina ili trećina mladih izjašnjava kao pripadnici LGBT grupe.

Iako brojke variraju iz godine u godinu, porast broja LGBT pojedinaca bio je "opšti trend u proteklih nekoliko godina", dodao je on, prenosi "Dejli telegraf".

"Generacija Z je više informisana o tim različitim seksualnim orijentacijama i rodnim identitetima nego što su prethodne generacije bile u istom uzrastu", ukazao je Fips.

Dečji psiholog dr Kimberli O'Brajen izjavila je da je "primetila porast broja klijenata koji se identifikuju kao LGBT, pri čemu su mnogi želeli da koriste lične zamenice za množinu" umesto "on" ili "ona", budući da su na engleskom jeziku zamenice za množinu rodno neutralne.

"Nisam iznenađena ovim brojevima. Svaki peti izveštaj koji napišem je o rodu", dodala je dr O'Brajen.

Isto istraživanje je ukazalo da sada više muškaraca nego žena tih godina u Australiji želi da ima porodicu.

Dok 67 odsto ispitanih momaka želi da postane roditelj, njihovo mišljenje deli svega 61 odsto devojaka.

Suosnivač agencije "Godina 13" Vil Stabli ukazuje da su mlade LGBT žene odgovorne za razliku, budući da od 39 odsto devojaka koje su rekle da ne žele da imaju decu, dve trećine ih se izjašnjavalo kao LGBT.

image