Svet

Kazahstan odgovorio Americi: Ne vidimo nikakvu pretnju od Rusije

Kazahstan na odnose sa Rusijom gleda kao na savez koji funkcioniše u okviru više multilateralnih struktura, istakao je zamenik ministra spoljnih poslova Republike na zajedničkoj konferenciji sa sekretarom SAD Entonijem Blinkenom
Kazahstan odgovorio Americi: Ne vidimo nikakvu pretnju od Rusije© Tanjug /Olivier Douliery/Pool Photo via AP

Kazahstan ne vidi nikav rizik niti pretnju od Rusije u kontekstu događaja u Ukrajini, već naprotiv, ima savetničke odnose sa njom, izjavio je zamenik premijera ministra spoljnih poslova Republike Muhtar Tleuberdi na zajedničkoj konferenciji sa sekretarom SAD Entonijem Blinkenom.

"U ovom trenutku ne vidimo i ne osećamo nikakve rizike ili pretnje od Rusije", rekao je kazahstanski diplomata. 

Podsetio je da je Kazahstan član Evroazijske ekonomske unije, Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti i Zajednice nezavisnih država i da se u okviru ovih međunarodnih struktura razvijaju saveznički odnosi sa Rusijom i zemljama iz regiona.

"Na odnose sa Rusijom gledamo kao na savez koji funkcioniše u okviru ovih multilateralnih struktura. Što se tiče bilateralne saradnje ili bilateralnih odnosa, mi imamo solidnu pravnu osnovu", dodao je on.

Kazahstan nastavlja da vodi razgranatu spoljnu politiku i pokušava da funkcioniše po sistemu uzdržanosti i ravnoteže kako bi osigurao uzajamno korisnu saradnju sa svim zemljama sveta, dodao je zamenik ministra.

Naglasio je da je granica između Rusije i Kazahstana najduža kopnena granica na svetu duga sedam i po hiljada kilometara.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken doputovao je razgovarao sa rukovodstvom Kazahstana prilikom svoje zvanične posete Republici gde će prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova zemalja Centralne Azije i SAD u formatu C5+1.

image