Svet

Berbokova u akciji: Diplomatska taktika Nemačke postaje - feministička

Nove smernice za nemačku diplomatiju propisuju da Ministarstvo spoljnih poslova uvede "rodno specifično budžetiranje" kako bi se novac trošio na "rodno osetljiv" i "rodno-transformativan" način koji "aktivno dovodi u pitanje rodne norme"
Berbokova u akciji: Diplomatska taktika Nemačke postaje - feministička© Photo by Andreas Rentz/Getty Images

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok će predstaviti feminističku reviziju diplomatske taktike te države, koja će podrazumevati imenovanje nove ambasadorke za "feminističku spoljnu politiku".  

Izveštaj pod nazivom "Oblikovanje feminističke spoljne politike" je, kako prenosi "Politiko", dokument koji ima 80 stranica i predstavlja kamen temeljac nove agende Berbokove.

Dokument podrazumeva 10 sveobuhvatnih smernica, uključujući obezbeđivanje "rodno senzitivne humanitarne pomoći u inostranstvu", uključivanja žena i marginalizovanih grupa u ekonomske procese i razmatranje rodnih pitanja u klimatskoj i energetskoj spoljnoj politici.

"Mi vodimo feminističku spoljnu politiku jer je to krajnje neophodno. Zato što muškarci i žene još uvek nisu jednaki širom sveta", napisala je Berbok u izveštaju.

U njemu se navodi da će navedeni principi voditi nemačku nacionalnu spoljnu politiku, uključujući i Evropsku uniju, kao i da će "oblikovati unutrašnje delovanje ministarstva i pomoći da se u njemu formira 'feministički refleks'".

Ona je dodala da feministička spoljna politika "nije spoljna politika za žene, već za sve članove društva", uključujući i one "marginalizovane na osnovu rodnog identiteta, porekla, vere, starosti, invaliditeta, seksualne orijentacije ili drugih razloga". 

U njemu se navodi da ministarstvo ima za cilj da uvede "rodno specifično budžetiranje" sa ciljem da se 85 odsto projektnih sredstava potroši na "rodno osetljiv" način i 8 odsto na "rodno-transformativan" način koji aktivno dovodi u pitanje rodne norme. 

Nova "feminističke šefica diplomatije" će dalje razvijati navedene smernice i obezbediti njihovu primenu. 

Regionalni premijer Bavarske i šef Hrišćansko-demokratske unije Markus Soder nazvao je plan Berbokove "neshvatljivim", rekavši da je "putovati svetom i govoriti svima drugima šta treba, a šta ne treba da rade, osuđeno na propast".

image