Svet

Nemačka hejtuje Bizmarka: Previše muškaraca u diplomatskim hodnicima

Suluda feministička ideologija: Analena Berbok preimenovala čuvenu Bizmarkovu sobu zbog feminizma i/ili rasizma?
Nemačka hejtuje Bizmarka: Previše muškaraca u diplomatskim hodnicima© Sean Gallup / Staff

Čuvena sala nekadašnjeg Politbiroa Komunističke partije Istočne Nemačke, a zatim Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, više neće nositi ime jedne od najvažnijih ličnosti u nemačkoj istoriji, prvog kancelara te države i osnivača nemačke diplomatije Ota fon Bizmarka.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok je iz sale Politbiroa uklonila i Bizmarkov portret, navodno sa ciljem da se "slomi moć muškaraca u nemačkoj diplomatiji".

Državna sekretarka za međunarodnu kulturnu politiku u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Mišel Mintefering je 2019. godine priredila prijem samo za žene, kada je izjavila da se "moć muškaraca u nemačkoj diplomatiji mora slomiti", i požalila se da su u hodnicima zgrade bile gotovo isključivo slike muškaraca.

Mintefering je tom prilikom kao primer navela i Bizmarkovu sobu i rekla da "na njoj ima još mnogo da se radi".

Nekadašnja Bizmarkova soba sada se zove Sala nemačkog jedinstva, a kada su nemački mediji upitali Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke da prokomentariše najnovije postupke ministarke, ostali su, kako navode, bez konkretnog odgovora.

Na pitanje "Bilda" pres-služba nemačkog MSP je istakla da "novo ime uzima u obzir istorijski razvoj oblasti u kojoj se sastajao Politbiro Komunističke partije Istočne Nemačke".

Ipak, pitanja zašto Bizmarkovo ime više nije prikladno, šta mu se zamera i ko mu to zamera ostala su bez odgovora, piše "Bild".

"Špigl", sa druge strane, navodi da je moguće da je Oto fon Bizmark uklonjen zbog "globalne borbe protiv rasista iz prošlosti iz 2020. godine", iako se sam Bizmark svojevremeno "protivio neevropskoj ekspanziji i nije verovao da kolonije donose ekonomsku prednost, a u trku za nove teritorije je ušao samo zbog domaćeg političkog pritiska".

Kako prenose nemački mediji, pojedini članovi Hrišćansko-demokratske unije Nemačke kritikovali su poteze Berbokove navodeći da je preimenovanje sobe "zaboravljanje istorije".

"Bilo bi dobro da nemačka diplomatija dobro razmisli o svom nasleđu umesto da ignoriše prošlost.

Bizmark kao ličnost i njegovo delo danas se, naravno, moraju drugačije posmatrati, ali je njegov istorijski značaj za Nemačku neosporan, posebno za jedinstvo naše otadžbine", rekao je Jirgen Hardt iz Hrišćansko-demokratske unije Nemačke za "Bild".

"Čelični kancelar" Oto fon Bizmark bio je uticajni političar i diplomata koji je odigrao ključnu ulogu u ujedinjenju Nemačke sedamdesetih godina 19. veka. Više decenija je obavljao funkcije kacelara, prvo Pruske, a nakon 1871. godine i Ujedinjenog nemačkog carstva.

image