Svet

Kijev bi mogao da počne sa plaćanjem oružja koje dobija iz SAD, smatra visoki zvaničnik Pentagona

Zamenik američkog sekretara za odbranu za međunarodnu bezbednost Selest Valander ukazala je da bi Kijev trebalo da pokrije određeni deo cene vojne pomoći koju dobija iz Vašingtona
Kijev bi mogao da počne sa plaćanjem oružja koje dobija iz SAD, smatra visoki zvaničnik PentagonaGetty

Ukrajina bi ipak trebalo da pokrije određeni deo cene oružja koje dobija od svojih zapadnih pristalica, rekla je u Kongresu zamenica američkog sekretara za odbranu za međunarodnu bezbednost Selest Valander.

Ona je time odgovorila na izjavu republikanskog poslanika i člana odbora Predstavničkog doma za aproprijaciju Majkla Garsije, koji je ocenio da bi bilo dobro preći sa poklanjanja oružja Kijevu na prodaju oružja ukrajinskoj strani, tvrdeći da bi takav korak podržali američki poreski obveznici.

Valanderova je ukazala da Kijev jeste samostalno kupio određenu količinu američkog oružja, ali da nije finansirao "veće nabavke" od američkih proizvođača oružja.

"Njihov budžet trenutno nema kapacitet za tako nešto... ali je dobar zaključak da ih treba navesti da započnu planiranje troškova iz sopstvenog vojnog budžeta pored svega ostalog što činimo za njih", dodala je ona.

SAD su se od početka ruske Specijalne vojne operacije obavezale da će Kijevu poslati vojnu pomoć u vrednosti koja premašuje 31,7 milijardi dolara, što, između ostalog, uključuje i tenkove "ambrams M1", artiljeriju, i PVO sisteme. Rusija je u više navrata upozoravala da će slanje oružja Ukrajini samo produžiti sukob.

Sa druge strane, određeni deo američke političke javnosti, a posebno delovi republikanske stranke, usprotivili su se motu predsednika SAD Džozefa Bajdena koji je u više navrata izjavio da će podržavati Ukrajinu "koliko god to bude potrebno".

Grupa "crvenih" poslanika Predstavničkog doma SAD je ranije ovog meseca predstavila rezoluciju kojom pozivaju Vašington da prekine slanje pomoći Ukrajini, ali i pozivaju sve strane na mirno rešenje sukoba.

Na čelu grupe poslanika nalazio se Metju Gec, dok su se u njoj našli i drugi vatreni pristalice Donalda Trampa, uključujući Mardžori Tejlor Grin, Loren Bobert i Tomasa Mejsija.

image