Svet

Bivši savetnik Pentagona: Zelenski će na kraju pobeći u Majami

SAD su pomorska i vazduhoplovna, a ne kopnena sila, pre ili kasnije će odustati od Ukrajine
Bivši savetnik Pentagona: Zelenski će na kraju pobeći u Majami© Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski biće primoran da pobegne u Sjedinjene Američke Države kada Vašington bude obustavio slanje vojne pomoći njegovoj zemlji, rekao je nekadašnji savetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Makgregor.

"Prilično sam siguran da će gospodin Zelenski živeti u negde u predgrađima Majamija", rekao je on u intervjuu na Jutjubu.

SAD su, kao i Britansko Carstvo pre njih, pomorska i vazduhoplovna sila, bez velike i moćne kopnene vojske poput one koju ima Rusija.

To ograničava mogućnost Vašingtona da vodi sprovodi vojne operacije u inostranstvu: američka vojska obezbeđuje vazdušnu i pomorsku podršku, a onda se, nakon što je ispunila svoje ciljeve, povlači i prepušta svojim saveznicima da se sami obračunavaju sa protivnicima.

"To se desilo u Vijetnamu, Iraku, Avganistanu. Plašim se da će se to dogoditi u Ukrajini", rekao je on.

Penzionisani major američkih marinaca Skot Riter rekao je nedavno da očekuje da će se ukrajinske trupe predati do kraja oktobra ove godine. On smatra da će zapad prestati da isporučuje municiju do sredine leta, što znači da će biti poraženi do jeseni.

image