Svet

Zelenski pozdravio nameru Kine, ali...

Činjenica da je Kina počela da priča o Ukrajini i da postoje neki signali je veoma dobra stvar, poručio je ukrajinski predsednik
Zelenski pozdravio nameru Kine, ali...© TANJUG/ Stefan Rousseau/pool photo via AP

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozitivno je ocenio predlog Kine za političko rešenje ukrajinske krize.

"Nisam još video dokument. Prerano je pričati o dokumentu. Generalno, činjenica da je Kina počela da priča o Ukrajini i da postoje neki signali je veoma dobra stvar", rekao je Zelenski u Kijevu, nakon sastanka sa premijerom Španije Pedrom Sančezom, prenose agencije.

Zelenski je, takođe, ocenio da su sastanci sa kineskim zvaničnicima neophodni i da je diplomatska poruka već poslata.

"Poželjno je za Ukrajinu da ima sastanke sa Kinom. Poslali smo tu poruku diplomatskim putem", poručio je Zelenski.

Vodeći kineski diplomata Vang Ji izjavio je u subotu, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, da kineski dokument o smirivanju ukrajinske krize naglašava neophodnost poštovanja teritorijalnog integriteta svih zemalja.

"Predlažem da svi, pogotovo naši evropski prijatelji, počnu hladne glave da razmišljaju o tome šta treba da uradimo da bismo zaustavili ovaj rat," rekao je Vang Ji i dodao da "neke sile izgleda ne žele da pregovori budu uspešni, niti da se rat završi," ne precizirajući na koga tačno misli.

U dokumentu pod nazivom "Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize", kinesko ministarstvo spoljnih poslova navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora i poziva na napuštanje hladnoratovskog mentaliteta.

image