Svet

Kina u UN: Naoružavanje Kijeva ne donosi mir

Glavni prioritet Pekinga je da bez odlaganja omogući prekid vatre i prekid neprijateljstava, rekao je Dai Bing
Kina u UN: Naoružavanje Kijeva ne donosi mirwww.globallookpress.com © Xie E/XinHua

Kina poziva Zapad da umesto uvođenja novih sankcija Rusiji učini sve da se okonča sukob u Ukrajini, izjavio je zamenik kineskog ambasadora u UN Daj Bing. Prema njegovim rečima, Kina veruje da je rešavanje ukrajinske krize političkim sredstvima moguće.

"Od nedavnog susreta šefa kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Vang Jija i ruskog predsednika Vladimira Putina, ali i pre toga zahvaljujući obaranju "kineskog špijunskog balona", vlada bojazan Amerikanaca da će Kina poslati oružja Ukrajini. Međutim, Kinezi uveravaju da naoružavanje Kijeva, svetu neće doneti mir!", dodao je Bing, povodom nacrta rezolucije kojom se Rusija poziva da napusti Ukrajinu.

On je na Generalnoj skupštini UN rekao da je poslednja godina, od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, pokazala "brutalnu činjenicu" da "slanje oružja ne donosi mir".

Dai je ponovio da je stav Kine o Ukrajini "dosledan i jasan".

"Glavni prioritet Pekinga je da bez odlaganja omogući prekid vatre i prekid neprijateljstava", rekao je on.

Dodao je da je Kina spremna da "nastavi da igra konstruktivnu ulogu" u rešavanju krize u Ukrajini.

"Što se tiče nuklearnog rata, sve strane treba da se striktno pridržavaju nuklearnih konvencija. Nuklearno oružje se ne može koristiti, ne možemo voditi nuklearni rat", naglasio je Bing.

Šolc: Ne gajimo iluzije o Kini

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da ne treba "gajiti iluzije" o Kini koja je nedavno pokušala da se predstavi kao posrednica za mir u Ukrajini.

"Ne treba da gajimo iluzije o Kini, oni do sada nisu zauzeli stav protiv Rusije", rekao je Šolc u intervjuu za televiziju ZDF.

Peking je obećao da će objaviti svoj predlog za političko rešenje ove nedelje, pred godišnjicu početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajinu 24. februara.

Nemački kancelar takođe je ponovio protivljenje bilo kakvoj isporuci kineskog oružja Rusiji.

"Jasno sam stavio do znanja na svom poslednjem sastanku sa kineskim zvaničnicima da se to ne može prihvatiti", rekao je Šolc.

image