Svet

"Njujork tajms": Grmi u Kongresu, raste nezadovoljstvo zbog troškova naoružavanja Kijeva

Rastuće sumnje mogle bi da ugroze snažan dvostranački konsenzus o slanju oružja u Ukrajinu, ali i da otežaju Bajdenovoj administraciji obezbeđivanje sredstava za nastavak finansiranja Kijeva, piše američki list
"Njujork tajms": Grmi u Kongresu, raste nezadovoljstvo zbog troškova naoružavanja Kijevawww.globallookpress.com © Al Drago/Getty Images

Nakon više od godinu dana od početka ruske Specijalne vojne operacije, usijana rasprava na saslušanju o podršci Ukrajini odbora Predstavničkog doma SAD za oružane snage ukazuje da među američkim poslanicima raste nezadovoljstvo zbog cene koju Vašington plaća za kontinuirano naoružavanje Kijeva, piše "Njujork tajms".

Rastuće sumnje mogle bi da ugroze snažan dvostranački konsenzus o slanju oružja u Ukrajinu, ali i da otežaju Bajdenovoj administraciji obezbeđivanje sredstva za nastavak finansiranja Kijeva.

Prelomna tačka mogla bi doći već ovog leta, piše "Njujork tajms".

Obećanja o slanju tenkova, trenutno stanje na frontu i vapaji određenih frakcija Kongresa za slanje još naprednijih sistema naoružanja mogli bi brzo da iscrpe oko 45 milijardi dolara koje su američki zakonodavci izdvojili za pomaganje Ukrajini u nadi da će ta sredstva trajati do septembra tekuće godine, navodi taj medij.

Visoka cena naoružavanja Ukrajine navela je Kongres da izda niz zahteva za nadzor informacija o tome kako se troši novac.

Neki od tih detalja su dostavljeni poslanicima, ali je malo njih dospelo u javnost, ukazuje "Njujork tajms", i dodaje da je to produbilo sumnje među skeptičnim poslanicima.

Republikanac i kritičar finansiranja Kijeva Endrju Klajd zasuo je generalnog inspektora Pentagona Roberta Storča oštrim pitanjima o pravoj svrsi konačnoj sudbini oružja koje se otprema u Ukrajinu.

"Odgovornost za oružje koje se isporučuje, posebno ono najosetljivije, apsolutno je od najveće važnosti, kako bi se osiguralo da se ono koristi za šta je namenjeno, a ne da se preusmerava u zle svrhe", rekao je on.

Iako su Storč i drugi zvaničnici Pentagona svedočili da se osetljivo naoružanje ne koristi u skrivene svrhe, kritičari nisu bili ubeđeni, navodi "Njujork tajms".

Kritikama se pridružio i Metju Gec, inače pristalica Donalda Trampa i glavni potpisnik rezolucije u kojoj je grupa republikanskih poslanika početkom meseca pozvala Vašington da prekine slanje pomoći Ukrajini, ali Moskvu i Kijev da mirno razreše sukob.

"Ne možete svedočiti da smo se pridržavali zahteva za praćenje prave upotrebe oružja svakom trenutku sukoba, zar ne", upitao je Gec Storča.

I demokrate se pridružile kritici

"Koliko još puta Kongres treba da pruži pomoć? Šta mislite, koji je krajnji cilj svega ovoga", upitao je demokratski poslanik Rohit Kana podsekretara za vojnu politiku Kolina Kala.

Kani su se pridružili i neki demokrate iz odbora Predstavničkog doma za aproprijaciju, poput Edvarda Kejsa, poslanika sa Havaja.

Sa druge strane, podsekretar za vojnu politiku Kolin Kal je na pitanja grupe poslanika koja zagovara brzo otpremanje američkih aviona F-16 Kijevu rekao da takvi zahtevi mogu samo dodatno zakomplikovati napore administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena da nastavi sa naoružavanjem Ukrajine.

Kal je ukazao da bi obuka ukrajinskih pilota svejedno trajala oko 18 meseci, što je ujedno i najkraći predviđani rok da ih Pentagon Kijevu i dostavi.

"Nema smisla da ih obučavamo za sisteme koje možda nikada neće dobiti", odgovorio je on na pitanja zašto obuka već nije počela, i ocenio da, iako F-16 jeste prioritet za Kijev, slanje tih aviona nije među "najveća tri prioriteta".

Pentagon svestan korupcije u Ukrajini

Reputacija kijevskog režima kada je u pitanju korupcija u značajnoj meri opravdava strahove američkih poslanika o konačnoj sudbini oružja koje se tamo šalje.

"Oko devet godina se bavim pitanjem Ukrajine, tokom čitavog tog perioda korupcija je bila pitanje broj jedan koje smo pokrenuli sa ukrajinskim zvaničnicima", rekao je Kolin Kal.

"Ne vidimo nikakve dokaze o preusmeravanju [oružja] u našim izveštajima. Mislimo da Ukrajinci pravilno koriste ono što im je dato", dodao je on u odgovoru demokratskom poslaniku Džozefu Kortniju, koji je pohvalio Kijev zbog dizanja sopstvenog rejtinga na rang listi "Transparensi internešenel" za percipiranu korupciju u 2022. godini.

Međutim, republikanac Metju Gec je nagovestio da je problem korupcije u Ukrajini izašao na videlo tek kada je "crvena" stranka preuzela kontrolu nad Predstavničkim domom SAD nakon prošlogodišnjih međuizbora.

"Čini se da se povećana revnost za istragu korupcije u Ukrajini poklopila sa prelaskom Predstavničkog doma pod kontrolu republikanaca", rekao je on.

image