Svet

Američki Kongres traži izveštaje o milijardama dolara koje su poslate Ukrajini

Nadzorni odbor od Ministarstva odbrane SAD, Stejt departmenta i Agencije za međunarodni razvoj (USAID) traži da dostave izveštaje o rashodima u iznosu od 113 milijardi dolara koji su poslati Kijevu
Američki Kongres traži izveštaje o milijardama dolara koje su poslate Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, File

Donji dom američkog Kongresa zatražio je od američkih vlasti izveštaje o pomoći koja je izdvojena za Ukrajinu, saopštio je predsedavajući Nadzornog odbora Predstavničkog doma Džejms Komer.

Nadzorni odbor od Ministarstva odbrane SAD, Stejt departmenta i Agencije za međunarodni razvoj (USAID) traži da dostave izveštaje o rashodima u iznosu od 113 milijardi dolara koji su poslati Kijevu.

"Komitet za nadzor i odgovornost razmatra proveru pomoći Ukrajini koja je obezbeđena porezima. Od početka ruske invazije na Ukrajinu pre skoro godinu dana, Kongres je obezbedio više od 113 milijardi dolara za odbranu, humanitarnu, ekonomsku i administrativnu pomoć. Od ključne je važnosti da vladine strukture koje kontrolišu ova sredstva obezbeđuju da se ona troše kako je predviđeno kako bi se smanjio rizik od rasipanja, prevare i zloupotrebe", naveo je Komer.

Prema njegovim rečima, da bi se obezbedila kontrola, odbor je od Pentagona, Stejt departmenta i USAID-a zatražio "dokumente i informacije da bi razumeo kako ove institucije vrše nadzor ovih sredstava".

Kako se navodi u pismu koje je odbor uputio rukovodiocima tri institucije, oni moraju da dostave tražene informacije do 8. marta.

Kongresmene zanima period od 24. februara 2022. godine do danas, ističe se u dokumentu.

image