Svet

Kongresmenka Tejlor Grin: Zelenski je komandant američke vojske i gura SAD u "svetski rat"

Mardžori Tejlor Grin je pozvala na opoziv Bajdena "pre nego što bude prekasno", komentarišući predsednikov put u Kijev
Kongresmenka Tejlor Grin: Zelenski je komandant američke vojske i gura SAD u "svetski rat"© Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski gura američku vojsku bliže globalnom sukobu, izjavila je republikanska kongresmenka Mardžori Tejlor Grin. Njena izjava usledila je nakon nenajavljenog putovanja američkog predsednika Džozefa Bajdena u Kijev.

"Bajden nije otišao u Ist Palestajn u Ohaju na Dan predsednika", navela je kongresmenka iz Džordžije, aludirajući na mali američki grad u kome je voz koji je prevozio opasne materijale iskočio iz šina ranije ovog meseca. "Otišao je u Ukrajinu, zemlju koja nije članica NATO-a, čiji je vođa glumac i očigledno sada komanduje vojskom Sjedinjenih Država u svetskom ratu".

Kongresmenka je poručila da je podrška Vašingtona Kijevu "poput rata SAD-a sa Rusijom". Ona je ocenila da sukob u Ukrajini "sada više liči na američko-kineski rat koji se vodi kroz rat Ukrajine i Rusije". Tejlor Grin je pozvala na opoziv Bajdena "pre nego što bude prekasno".

Jedna od najglasnijih kritičara Bajdenove spoljne politike, Tejlor Grin je bila među američkim političarima koji pozivaju na reviziju vojne i ekonomske pomoći zemlje Ukrajini. Kongres je u decembru blokirao predlog po tom pitanju.

Bajden je u ponedeljak nenajavljeno otputovao u Kijev, skoro godinu dana nakon što je Moskva pokrenula svoju Specijalnu vojnu operaciju u susednoj državi. On je predstavio novi paket pomoći vredan 460 miliona dolara, koji uključuje municiju za višecevne raketne bacače HIMARS i protivtenkovsko oružje koje se ispaljuje sa ramena.

Prema Pentagonu, Vašington je Kijevu obezbedio 30,4 milijarde dolara bezbednosne pomoći u periodu od 24. februara 2022. do 20. februara 2023. godine.

Rusija tvrdi da strano oružje neće promeniti tok sukoba. Ministar spoljnih poslova te zemlje Sergej Lavrov rekao je da NATO, pomažući Ukrajini, vodi "proksi rat" protiv Moskve. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ovog meseca da vojna infrastruktura alijanse koju predvode SAD "radi 24/7" na održavanju Ukrajine.

image