Svet

Zaharova: Blinken tražio kontakt sa Lavrovom, sreli se na kratko

Došlo je do prvog ličnog kontakta dvojice ministara od početka Specijalne vojne operacije
Zaharova: Blinken tražio kontakt sa Lavrovom, sreli se na kratko© Tanjug/Olivier Douliery/Pool Photo via AP

Državni sekretar SAD Entoni Blinken tražio je kontakt sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom na sastanku G20 u Nju Delhiju i oni su razmenili nekoliko reči, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. 

"Blinken je tražio kontakt sa Lavrovom. U prolazu, u okviru druge sesije G20, Sergej Lavrov je razmenio par reči. Nikakvih pregovora, sastanaka i sličnog nije bilo", razjasnila je Zaharova.

Reč je o prvom ličnom kontaktu dvojice ministara otkako je prošle godine počela Specijalna vojna operacija u Ukrajini. Od 24. februara 2022. godine, samo su jednom razgovarali telefonom i to u julu prošle godine. 

Komentarišući atmosferu na susretu šefova diplomatije G20 portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije je ranije rekla da bi u aktuelnoj međunarodnoj situaciji, za koju su odgovorne SAD, teško bilo očekivati kontakt Lavrova i Blinkena.

"Po mom mišljenju, stav SAD je označen jasno, i odavno. Oni se zalažu za eskalaciju sukoba, u principu, u celom svetu. Diplomatiju su, nažalost, očigledno stavili u drugi plan. Sada se već postavlja pitanje – zašto? Zbog toga što oni njome ne vladaju, ili ne veruju u nju, ili prosto zbog toga što je uništenje ukupna logika spoljne politike SAD", navela je Zaharova.

image