Rusija

Lavrov u Nju Delhiju: Nećemo dozvoliti Zapadu da gurne pod tepih sabotažu Severnog toka

Zapadne diplomate su nastupale sa emotivnim izlivima, što je poremetilo tok sastanka, rekao je šef ruske diplomatije
Lavrov u Nju Delhiju: Nećemo dozvoliti Zapadu da gurne pod tepih sabotažu Severnog toka© Tanjug/ Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Nećemo dozvoliti Zapadu da gurne pod tepih učešće u sabotaži na Severnom toku, rekao je Lavrov.

U toku sastanka ministara spoljnih poslova G20 Rusija i Kina su pozvale na detaljanu istragu, a podržale su ih mnoge zemlje. Na pokretanje te teme i pozivanje na članak američkog novinara Simora Herša, Zapad je reagovao histerično, primetio je šef ruske diplomatije.

"Govorili su da su optužbe Amerike da je kriva za eksploziju na Severnom toku besmislene, i da ne žele o tome da pričaju", preneo je Lavrov.

Prema njegovim rečima, guranje istrage na Severnom toku pod tepih je slično incidentu u Buči, o kome Zapad takođe ne želi da razgovara.

"U septembru sam na Savetu bezbednosti UN podsetio na Buču i hteo da prenesem informaciju, ali nisam dobio nikakvu reakciju, zato sam generalnom sekretaru tražio spisak lica čija su tela nađena“, rekao je Lavorv i dodao da je ostao bez odgovora.

Završnu deklaraciju nisu odobrile sve zemlje, jer su zapadne kolege, koristeći se uglavnom neistinom, ukrajinsku krizu stavljale u prvi plan, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom konferencije u Nju Delhiju. 

"Deklaraciju nisu svi odobrili. Zapadne kolege, kao na prethodnom sastanku ministara u Indoneziji, koristeći se najčešće neistinom, u prvi plan su stavile ukrajinsku krizu koju predstavljaju kao rusku agresiju. To ništa dobro nije donelo", rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, zapadne diplomate su nastupale sa emotivnim izlivima što je poremetilo tok sastanka.

Sa druge strane, ministar je potvrdio da je dogovor postignut u energetskoj i ekonomskoj sferi, a dogovoreno je da će Afrička unija postati punopravni član G20, kao i Evropska unija.

Zahvalio je Indiji koja predsedava sastankom ministara spoljnih poslova G20 jer je u prvi plan istakla pitanja za čije je rešavanje potreban zajednički napor.

"Sve odabrane teme i agenda isplanirani su tako da zemlje članice grupe ulože trud kako bi otklonile veštačke prepreke i rešile tekuće probleme", izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je sa ministrima spoljnih poslova Kine, Brazila, Turske razgovarao o temi prelaska na nacionalne valute i novim lancima snabdevanja, i, prema njegovim rečima, svi partneri Ruske Federacije su zainteresovani.

Zapadni kolonijalizam nije umro

Na pitanje novinara da prokomentariše zašto se Zapad šokirao činjenicom da zemlje u razvoju na Rusiju gledaju kao na partnera, a ne kao pretnju, Lavrov je rekao da su nekadašnje kolonijalne države uređivale svoju moć tako što su eksploatisale prirodne resurse, i ljudstvo za svoje interese.

Danas, Zapad i dalje neguje kolonijalne navike, naveo je Lavrov, dodajući da ideologija kolonijalizma nije nestala i da se UN i dalje bave rešavanjem tih pitanja.

"Potčinjavanje svetske ekonomije njihovim interesima je kolonijalizam. Kao i sankcije na koje mnoge zemlje Grupe 20 gledaju kao na uništenje svetske ekonomije, manipulacije cenama, ograničenje cena nafte - sve to je krađa tuđih resursa", naglasio je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, svet ne može nikuda da pobegne od činjenice da Zapad, na račun drugih, pokušava da ostvari svoje interese.

"Zemlje u razvoju to vide", rekao je on i dodao da se, uprkos pritiscima, ni jedna afrička zemlja nije pridružila antiruskim sankcijama, jer im je jasno da problem nije u Ukrajini već u Zapadu.

Prema njegovim rečima, nisu pri zdravom razumu koji prete Kini da ne šalje oružje Rusiji.

"I ove pretnje Kini, sumnjam da su pri zdravom razumu oni koji prete Kini. Ko danas preti Kini? To ne mogu da shvatim. Zaboravili su na diplomatiju, koriste se jedino pretnjama i ucenama", rekao je.

Rusija ne odbija ozbiljne predloge za pregovore o Ukrajini, rekao je Lavrov, napominjući da nije primetio da je neko zvao Kijev na dijalog.

"Što se tiče pomoći u rešavanju krize, više puta smo javno govorili da nikada ne odbijamo ozbiljne predloge koji su dati iz iskrene želje da se nađe političko rešenje. Da podsetim još jednom - kada nas pozovu na pregovore, ja se ne sećam da je iko od zapadnih kolega, ili drugih država, pozvao Ukrajinu na pregovore. Verovatno se tu krije prava istina - Ukrajinu pripremaju za nastavak rata", rekao je on.

Lavrov: Tražimo pravdu za ukrajinski narod

Ni jedna akcija koju se preduzele SAD nije predstavljala pretnju za njihovu nacionalnu bezbednost, rekao je Lavrov sećajući se Jugoslavije, Iraka, Libije.

"U slučaju rusko-ukrajinske krize, Rusija je dugo upozoravala na događaje u Ukrajini, ne negde preko okeana, već na teritorijama gde su Rusi i ruska kultura živeli vekovima, dok ih nije ugrozilo neonacističko rukovodstvo koje je došlo na vlast u Ukrajini", primetio je Lavrov.

Zbog toga će Rusija nastaviti da traži pravdu za ukrajinski narod i da brani interese Rusa koji žive u Ukrajini, kazao je šef ruske diplomatije.

image