Svet

Danas sastanak Bajdena i Šolca: Hoće li nesporazumi oko tenkova biti tema razgovora

Nesuglasice oko slanja "abramsa" i "leoparda" mogle bi biti jedan od razloga zašto Šolc dolazi u posetu Vašingtonu bez vojnih počasti, bez pratećeg programa, novinara koji putuju s njim, bez konferencije za štampu, piše "Špigl"
Danas sastanak Bajdena i Šolca: Hoće li nesporazumi oko tenkova biti tema razgovoraGetty © Anna Moneymaker / Staff

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc održaće danas poverljive razgovore u Vašingtonu o ratu u Ukrajini, a moguće je da će se osvrnuti i na zabrinutost da bi Kina mogla da isporuči Rusiji oružje.

Bajden i Šolc sastaće se na sat vremena u Beloj kući, rekao je visoki američki zvaničnik za Rojters, navodeći da će na sastanku razmeniti mišljenja o situaciji u Ukrajini i nedavnim susretima sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Glavna tema razgovora biće hitna isporuka oružja iz zapadnih zemalja ukrajinskim snagama koje se spremaju za novu rusku ofanzivu u narednim sedmicama, rekli su neimenovani zvaničnici.

Prvo putovanje Olafa Šolca u Vašington od početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini prošle godine, dolazi nekoliko dana nakon što je Bajdenov savetnik za bezbednost Džejk Saliven rekao za Ej-Bi-Si da je Bajden prekršio savet američke vojske i pristao da pošalje tenkove "abrams" Kijevu jer je, kako je naveo, Šolc to postavio kao preduslov za slanje nemačkih "leoparda".  Berlin je saopštio da je Bajden uvideo da je to neophodno i da je odluka bila sporazumna.

U današnjem izdanju nemački "Špigl" takođe se bavi epizodom nesporazuma oko tenkova, odnosno "primoravanjem" SAD da pošalju "abramse" Kijevu.Kako se navodi u redakcijskom komentaru, iz Bele kuće je rečeno da su popustili sa slanjem američkih tenkova, iako ih smatraju neodgovarajućim za ukrajinsko bojište, da ne bi ugrozili "jedinstvo alijanse" .

U tekstu se navodi da bi to uznemirenje mogao biti i jedan od razloga zašto Šolc dolazi u posetu Vašingtonu, kako je navedeno, bez vojnih počasti, bez pratećeg programa, novinara koji putuju s njim, bez konferencije za štampu.

"Ne može se isključiti da bi Džo Bajden mogao da sugeriše svom bliskom prijatelju iz Nemačke da bi mogao da napravi korak napred, a ne da uvek čeka da Amerikanci prvi zakorače. Nažalost, to nećemo saznati", zaključuje "Špigl".

Nemački list i britanska agencija navode da bi na sastanku moglo biti reči o zabrinutosti zapadnih saveznika, podstaknutih pre svega iz SAD, da bi Kina mogla da pošalje oružje Rusiji, kao i o mogućim zajedničkim sankcijama protiv Pekinga.

Ni Vašington ni Berlin nemaju dokaze da se Kina sprema da načini ovakav korak, ali prema rečima američkog zvaničnika pažljivo prate situaciju. Rojters navodi da Nemačka ima oprezniji stav prema Kini, jednom od svojih najvećih spoljnotrgovinskih partnera, od SAD, kao i da je iz Berlina rečeno da bi Peking mogao da igra ulogu u postizanju mira u Ukrajini.  

Nezavisno od ovog sastanka, Sjedinjene Američke Države će danas objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od oko 400 miliona dolara, koji obuhvata uglavnom municiju, rekla su dva neimenovana zvaničnika za Rojters.

Prema njihovim navodima, nova vojna pomoć Amerike Kijevu obuhvataće više raketa GMLRS za HIMARS lansere, municiju za borbena vozila "bredli", lansirne mostove oklopnih vozila.  

Naoružanje će se finansirati iz predsedničkih sredstava ili će biti isporučeno iz američkih zaliha bez odobrenja Kongresa kao odgovor na hitan slučaj, navodi Rojters.

Na brifingu za novinare, portparol Bele kuće Džon Kirbi nije saopštio vrednost novog paketa vojne pomoći Kijevu, rekavši da će više detalja biti uskoro objavljeno.

 

image