Svet

Ko je koga "naterao" da pošalje tenkove: Šolc Bajdena, ili Bajden Šolca?

Nemci i Amerikanci ovih dana ne mogu da se dogovore- da li je nemački kancelar ucenio američkog kolegu da pošalje tenkove Kijevu, ili je to bila "odluka doneta konsenzusom"
Ko je koga "naterao" da pošalje tenkove: Šolc Bajdena, ili Bajden Šolca?© Frank Hoermann/SVEN SIMON

Dok su se zapadne saveznice Kijeva pogađale ko će i kako pomoći Zelenskom, a od Nemačke očekivale da prelomi i prva pošalje svoje tenkove "leopard", izgledalo je kao da je ova zemlja žrtva stranih pritisaka i da je tamošnji kancelar Olaf Šolc mučenik kome drugi diktiraju kako da vodi državu i guraju ga u rat sa Rusijom.

Ali nakon što su se strasti stišale, a borbena vozila Nemačke i SAD obećana Zelenskom, Bela kuća je u potpunosti okrenula priču- sada tvrde da su zapravo oni bili pod Šolcovim pritiskom.

Da li to američka administracija demantuje svog predsednika?

Jer ovakve tvrdnje u suprotnosti su sa Bajdenovim ranijim izjavama.

Osamdesetčetvorogodišnji predsednik SAD čiji su saradnici ranije više puta ponavljali da "abramse" neće slati Ukrajincima, jasno je rekao, nakon što je promenio kurs: "Nemačka me nije naterala da se predomislim".

A sada je, kako piše "Tagesšau", Bela kuća iznenadila svojim stavom da je je navodno Bajden na slanje tenkova pristao samo "zbog pritisaka Nemačke".

"Prvobitno je odlučio da ih ne šalje jer je njegova vojska rekla da u ovoj borbi nisu korisni na bojnom polju", rekao je Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan za Ej-Bi-Si.

Sudeći po njegovim izjavama, ispada da je Šolc praktično ucenio Bajdena.

"Nemci su rekli predsedniku da nisu spremni da pošalju 'leoparde' u bitku sve dok on ne pristane da pošalje i 'abramse'. U interesu jedinstva saveza i da osigura da Ukrajina dobije ono što želi, Bajden je konačno pristao na dugoročnu isporuku. Predsednik je rekao: U redu, ja ću biti lider slobodnog sveta. Poslaću 'abrams' ako sada pošaljete tenkove 'leopard'", opisao je Bajdenov savetnik za bezbednost proces koordinacije sa Nemačkom.

Savezna vlada  Nemačke, međutim, na ovakvo "vađenje" Amerikanaca ne pristaje.

Zamenik portparola vlade Volfgang Bihner je još jednom jasno stavio do znanja da je odluka o zajedničkom snabdevanju glavnih borbenih tenkova iz nemačke perspektive doneta konsenzusom.

"Bile su to dobre, konstruktivne rasprave, u kojima su se obe strane uvek trudile da se postigne zajednički pristup", rekao je Bihner.

On je ponovio  i raniju izjavu portparola vlade Štefena Hebestrajta da kancelar Olaf Šolc nikada nije uslovljavao Bajdenovu isporuku nemačkih tenkova "leopard" isporukom tenkova "abrams".

"Ni u jednom trenutku nije postojala veza to dvoje ili zahtev da se jedna stvar mora desiti da bi se dogodila druga", rekao je Hebestrajt.

 

image
VV inauguration
banner