Svet

Bela kuća: Ne želimo promene u odnosima sa Kinom, želimo da se takmičimo i pobedimo

Takvo rivalstvo je bezobzirno kockanje, pri čemu su ulozi fundamentalni interesi dva naroda, pa čak i budućnost čovečanstva ocenio je kineski ministar spoljnih poslova
Bela kuća: Ne želimo promene u odnosima sa Kinom, želimo da se takmičimo i pobedimo© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Bela kuća ne želi promenu u odnosima između SAD i Kine, uključujući i odnose po pitanju Tajvana, izjavio je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

On je tako odgovorio kineskom ministru spoljnih poslova Ćinu Gangu, koji je upozorio Vašington da treba da promeni svoj "iskrivljeni" pogled i da ne rizikuje konflikt, preneo je Rojters.

"Želimo strateško takmičenje sa Kinom. Ne tražimo konflikt. Cilj nam je da se takmičimo, da pobedimo i apsolutno želimo da zadržimo relacije na tom nivou", poručio je Kirbi.

Ćin je ranije danas kazao da je politika Vašingtona prema Kini "potpuno odstupila od racionalnog i zdravog puta", preneo je AP.

"Ako SAD ne pritisnu kočnicu, već nastave da idu pogrešnim putem, nikakva zaštitna barijera ne može sprečiti iskakanje iz šina i sigurno će doći do sukoba i konfrontacije", rekao je kineski ministar.

Ćin Gang je istakao da je "takvo rivalstvo bezobzirno kockanje, pri čemu su ulozi fundamentalni interesi dva naroda, pa čak i budućnost čovečanstva".

image
VV inauguration
banner