Svet

Severni tok: Nemačka pretražila brod u potrazi za eksplozivom, Reznjikov odbacio optužbe

Ministar odbrane Ukrajine odbrane Aleksej Reznikov rekao je da sabotaža na gasovodima Severni tok "nije delo Kijeva", prenela je agencija "Frans pres"
Severni tok: Nemačka pretražila brod u potrazi za eksplozivom, Reznjikov odbacio optužbewww.globallookpress.com © Danish Defense Ministry/XinHua

Federalno tužilaštvo Nemačke potvrdilo je za RIA Novosti da je izvršen pretres na broda koji je navodno nosio eksploziv kojim je uništen Severni tok.

Ispitivanja broda su se, kako se navodi, odvijala od 18. do 20. januara ove godine.

"Postoji sumnja da je taj brod prenosio eksploziv kojim su 26. septembra 2022. uništeni gasovodi Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru", saopštila je pres služba.

Kako dodaju, trenutno se utvrđuje identitet počinilaca i njihovi motivi. 

Ministarstvo odbrane Ukrajine odbacilo optužbe

Ministar odbrane Aleksej Reznjikov rekao je da sabotaža na gasovodima Severni tok "nije delo Kijeva", prenela je agencija "Frans pres".

Sedište kompanije je u Poljskoj i njeni vlasnici su dvojica Ukrajinaca, a tajnu operaciju u Baltičkom moru navodno je izvelo šest osoba - pet muškaraca i jedna žena. 

Grupu su činili kapetan, dva ronioca, dva ronilačka pomoćnika i doktor, a oni su navodno prevezli eksploziv do mesta zločina i tamo ga postavili. 

Njihova nacionalnost nije poznata, piše nemački list i navodi da su napadači koristili lažne pasoše koje su upotrebili i za iznajmljivanje čamca.

Grupa je, prema pisanju lista, isplovila iz Rostoka 6. septembra 2022. godine, a istraga pokazuje da je čamac kasnije lociran na danskom ostrvu Kralj Kristijan.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus upozorio je da su "preuranjene" optužbe da iza eksplozija na gasovodu Severni tok stoji Ukrajina, prenosi Rojters.

On je ovo rekao tokom boravka u Stokholmu, gde se sastaju ministri odbrane EU i nakon objave "Njujork tajmsa", koji je citirao neimenovane američke obaveštajne zvaničnike koji tvrde da su proukrajinske grupe odgovorne za prošlogodišnju sabotažu.

"Možda je to bila i operacija lažne zastave koja je organizovana sa ciljem da se okrivi Ukrajina, što je opcija koja je pomenuta i u medijskim izveštajima. Verovatnoća za jedno ili drugo je podjednako velika", rekao je Pistorijus za nemački radio "Dojčlandfunk".

image