Svet

Sve više seksualnih napada na američkim vojnim akademijama

Pentagon tvrdi da je svaka peta studentkinja žrtva napastvovanja
Sve više seksualnih napada na američkim vojnim akademijamaGetty © Alex Wong / Staff

Izveštaji o seksualnim napadima na američkim vojnim akademijama ukazuju na značajno povećanje istih tokom školske 2021/22. godine, otkrio je Asošijeted pres na osnovu Pentagonovih dokumenata u koje je imao uvid.

Istraživanje zasnovano na anonimnim anketama pokazalo je da je (prijavljenih) seksualnih napada u odnosu na prethodnu godinu bilo 18 odsto više, pri čemu je jedna od pet studentkinja rekla da je doživela neku vrstu seksualne provokacije.

Povećanje je mahom zabeleženo u Američkoj pomorskoj akademiji, gde su se napadi skoro udvostručili u 2022. godini – 61 slučaj u poređenju sa 33 slučaja godinu dana ranije.

"Nejasno je da li je postepeno ukidanje ograničenja vezanih za kovid-19 doprinelo ovom povećanju", piše AP, ističući da se pomenuta pomorska škola nalazi pored barova u centru Anapolisa, u Merilendu.

U izveštaju se navodi i da su ispitanici rekli da je alkohol bio ključni faktor u više od polovine napada.

Vazduhoplovna akademija u Koloradu prijavila je 52 slučaja, isto kao i prethodne godine, dok je samo na američkoj vojnoj akademiji u Vest Pointu u Njujorku zabeleženo smanjenje – 42, u odnosu na 46.

Pentagon sprovodi ankete anonimno kako bi dobio verodostojnije informacije budući da se seksualni napadi ne prijavljuju uvek.

Podaci su obuhvatili i slučajeve kada su civili, pripadnici aktivnih trupa i učenici pripremnih programa prijavili da ih je napao student akademije.

"Ukupno je prijavljeno 206 napada koji su dovedeni u vezu sa studentima vojnih akademija – oko 28 odsto više od prošlogodišnjih ukupno 161", navodi AP.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin 2021. godine je rekao da je borba protiv seksualnog zlostavljanja u američkim oružanim snagama jedan od njegovih prioriteta. Broj napada je zaista i opao te godine, ali treba imati u vidu da je školska godina bila skraćena usled kovid epidemije.

image