Svet

Britanski kralj Čarls III izbacio princa Endrua iz kraljevske palate zbog suđenja za silovanje

Za britanskog princa koji je 2019. godine optužen da je seksualno napastvovao maloletnicu, život na kraljevskom dvoru je zvanično završen
Britanski kralj Čarls III izbacio princa Endrua iz kraljevske palate zbog suđenja za silovanjeGetty © Christopher Furlong / Staff

Britanski kralj Čarls III izbacio je svog brata, princa Endrua, iz Bakingemske palate zbog tužbe za seksualno zlostavljanje maloletnice, objavio je britanski list "Report".

"Njegov život u palati je zvanično završen. Kralj mu je to jasno stavio do znanja. Endru nije član kraljevske porodice. On je sam", rekao je izvor za "Report".

Princ Endru je drugi od trojice sinova kraljice Elizabete II i obavljao je funkciju njenog državnog savetnika. U novembru 2019. se povukao sa svih javnih poslova, a od januara 2022. su mu ukinuta sva vojna priznanja i kraljevsko pokroviteljstvo.

Britanskog princa je 2019. godine Amerikanka Virdžinija Džufri optužila da je seksualno napao i silovao u Londonu i SAD kada je imala 17. godina.

Džufri je navela da ju je podvodio prinčev dobar prijatelj, njujorški milijarder i osuđeni seksualni prestupnik Džefri Epstin.  

 

image