Svet

Hari i Megan: "Transatlantskim te-ve bombama" na britansku krunu

Dok kontinuirano opada podrška monarhiji Ujedinjenog kraljevstva i narod usklikuje protiv kralja Čarlsa, princ Hari izgleda na sve načine pokušava da dodatno zaljulja tron Ujedinjenog kraljevstva novim "Netfliksovim" dokumentarcem
Hari i Megan:  "Transatlantskim te-ve bombama" na britansku krunuGetty © Photo Danny Lawson - WPA Pool/Getty Images

Dva puta su u poslednjih mesec dana princa Čarlsa podanici bombardovali jajima. Oba puta, na njegovu sreću, bezuspešno. Ali ono u čemu su "pobunjenici" omanuli, uspeo je njegov sin Hari, koji je (ponovo), i to hirurški precizno uspeo da svojim "transatlantskim te-ve bombama" pogodi i uzdrma britansku monarhiju.

Jer, zabludelo jagnje ove porodice ovoga puta šokira svoje rođake tako što sa suprugom Megan učestvuje u novom "Netfliksovom" dokumentarcu koji razotkriva još prljavih tajni najmoćnije kraljevske porodice.

Tajming tog "ujeda za srce" mnogi vide kao namenski, - jer novi skandal u najavi došao je u doba dok se Čarls priprema za krunisanje. A trejleri za film pušteni su baš kada su uzorni Vilijam i Kejt stigli u Ameriku prvi put posle osam godina.

Saseksovi izgleda za sve pažljivo biraju vreme.

Nakon što su u burnom "Megzitu" istupili iz kraljevske porodice 2020. godine, krenuli su godinu dana kasnije sa iznošenjem prljavog veša kod Opre Vinfri.
I to baš u trenutku dok im je deda, vojvoda od Edinburga, bio u bolnici.

Tada su neimenovanog člana porodice optužili za rasizam, budući da je Megan, tada buduću majku, neko navodno pitao koliko će crno biti njeno dete.

I u novom dokumentarcu, Hari je udario na najbliže, tvrdeći da ga je "bukvalno odgajila druga porodica" u Africi, kod koje je jedno vreme boravio.

Gotovo direktno se sugeriše i da je cela Velika Britanija rasistička i opsednuta rasom, budući da je Amerikanka Megan izjavila da "nije bila tretirana kao crnkinja" dok nije došla u Britaniju, a Hari ustvrdio i da je njegova porodica češće bila deo tog problema, nego deo njegovog rešenja.

Tu se, međutim, pokazuje koliko se ljudi zapravo promene u braku, jer Hari je pre Megan, bio sve samo ne oličenje političke korektnosti.

Javnost još pamti kada je zabludeli princ napravio jedan od svojih najvećih skandala- na jednoj žurci se pojavo odeven u nacističku uniformu.

Hariju, koji je u novinama osvanuo u odeći sa kukastim krstom, dok u ruci drži cigaretu i piće, mnogi su tada poručili da poseti Aušvic ne bi li video "rezultate omraženog simbola koji je tako glupo i drsko odlučio da nosi".

Sve se završilo izvinjenjem unuka kraljice Elizabete druge, ali bruka koja se raščula po celom svetu nije izbrisana.

Izvinjavao se Hari i pre toga, još kada je kao student na prestižnom "Itonu" optužen za varanje na ispitima, ali kada ni izvinjenja više nisu pomagala da se raspusni naslednik "opere" kod tate Čarlsa, sadašnji vladar Britanije ga je, kako se šuškalo, poslao na rehabilitaciju.

"Njuz ov d vorld" je tada objavio naslovnu stranu sa tekstom "Harijeva drogeraška sramota" u kojoj je navedeno da mu je rehabilitacija bila kazna zato što je pušio kanabis.

Ali, "umivena" i kultivisana verzija Harija više se izgleda ne pravda nikome.

I zbog toga Britanija besni.

Mediji u ovoj zemlji na sva zvona kritikuju sporni dokumentarac, pogotovo zato što je princ ponovo dirnuo u ono što se ne dira-kult voljene princeze Dajane.

Malo je onih kojima se dopalo što je Hari nevoljenu Megan uporedio svojom majkom, pominjući "bol i patnju žena koje se udaju u ovu porodicu" i to da "nije želeo da se istorija ponovi".

Istini za volju, nije bilo ni onih koji su oduševljeni pokušajima Saseksovih da izmanipulišu javnost, budući da je "San" u svojoj analizi otkrio da su neki od kadrova dokumentarca čista podmetačina.

Scene koji prikazuju gomilu paparaca koji ih navodno progone, kako se ispostavilo, nemaju nikakve veze sa Saseksovima - neki fotografi snimljeni su prateći jednu britansku influenserku, a jedna od fotografija unezverenog Harija koji se navodno brani od reportera, zapravo je isečena i na njoj je, umesto Megan, bila njegova bivša devojka.

Druga slika koja prikazuje veliki broj fotoreportera jeste bila u vezi sa Harijem, ali ne ovim o kome pričamo - snimljena je zapravo dok su reporteri radili na premijeri filma o Hariju Poteru.

Razarajući udarac kredibilitetu dokumentarne serije nanela je međutim baš kraljevska porodica.

Jer, prva epizoda počela je tvrdnjom da su "članovi kraljevske porodice odbili da komentarišu sadržaj u ovoj seriji", da bi zatim svega nekoliko sati kasnije, izvor iz Bakingemske palate ustvrdio da ni Kensingtonska palata ni bilo koji član porodice nisu kontaktirani za komentar o sadržaju "Netfliksove" serije.

Neće biti pravo ni princu Vilijamu, budući da je Hari u filmu prikazao sporni snimak intervjua njihove majke na Bi-Bi-Si-ju, za koji je stariji brat rekao da nikada više ne bi trebalo da bude prikazan, jer je princeza navodno tada bila prevarena.

Sigurno da će se uvrediti i snajka Kejt, jer je pobunjeni princ sugerisao da ga odluka da oženi Megan razlikuje od porodice, pošto je navodno birao srcem, a ne "po kalupu".

Šta će biti prikazano u narednim epizodama, ostaje da se vidi, a gledaoci će biti oni koji će zaključiti da li su paparaci i monarhija zagorčavali život jednom zaljubljenom paru, ili su oni, kako ih je okarakterisao voditelj Pirs Morgan, samo "razmaženi milenijalci sa sindromom žrtve".

Jasno je samo da ovakvi skandali nikako ne odgovaraju britanskoj kraljevskoj porodici koja je zbog smrti kraljice Elizabete ranjivija nego ikad. Dodatno narušavanje ugleda, i prljanje imena im nikako nije potrebno.

Jer, podrška monarhiji već godinama se osipa, pa tako neka istraživanja pokazuju da je ovu instituciju u 2012. godini podržavalo 75 odsto stanovništva, dok ih je danas 62 odsto. 

Svaki peti stanovnik misli da bi monarhiju trebalo ukinuti, a možda glasnije od brojki, o ovoj situaciji govori i to što kralj ovih dana mora izbegava "projektile" u vidu jaja, dok se na "Tviteru" nižu objave pod heštegom "nije moj kralj".

Princ Hari, međutim, izgleda da spada u grupu najvatrenijih mrzitelja monarhije.

Jer, on po svemu sudeći ne namerava da okonča svoju misiju ljuljanja britanskog trona, budući da je već najavio i da će 10.januara svetlost dana ugledati i njegovi memoari, najavljeni kao "istinita su priča o putovanju princa Harija, od traume do ozdravljenja".

image