Svet

Pompeo napao Kinu: Šire se na Arktiku i udružuju sa Rusijom protiv SAD

Majk Pompeo kaže da je arktička oblast ključna za nacionalnu bezbednost SAD
Pompeo napao Kinu: Šire se na Arktiku i udružuju sa Rusijom protiv SAD© Foto House Select Committee via AP

Kineski vladajući režim nastoji da se proširi na Arktik kako bi iskoristio prirodne resurse, trgovinske puteve i stekao vojnu prednost nad Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je bivši državni sekretar Majk Pompeo.

"Si Đinping je jasno stavio do znanja da želi da vlada zauvek i da njegova vladavina treba da bude iznad svega. Mislim da bi to trebalo ozbiljno da shvatimo. Komunistička partija Kine (KPK) ima duboke, strateške vojne namere na Arktiku", rekao je Pompeo u intervjuu za Hadson institut, konzervativni tink tenk čiji je saradnik.

Prema njegovim rečima, napori KPK da prodre u arktički region traju nekoliko godina, ali su dostigli vrhunac 2017. kada su pokušali da kupe pomorsku bazu na Grenlandu.

Pompeo kaže da je ova oblast ključna za odbranu i nacionalnu bezbednost SAD, ne samo zbog resursa koji se tamo nalaze, već i zato što bi balističke rakete koje Kina ili Rusija lansiraju u pravcu SAD morale tuda da prođu.

"Svaka kineska interkontinentalna balistička raketa mora da leti kroz arktički region da bi pogodila svoje ciljeve u SAD i Kanadi. Naša protivraketna odbrana raspoređena je prvenstveno na Arktiku, Grenlandu i Aljasci".

Ističe da bi da bi osam zemalja Arktičkog saveta trebalo da zabrane vojno prisustvo Arktiku nearktičkim zemljama.

"Komunističkoj partiji Kine nedostaje legitimno pravo na suverenitet u regionu i nikada ne bi trebalo da joj se dozvoli da postane deo bilo koje organizacije, uključujući Arktički savet.

Pompeo tvrdi da, iako je KPK Kinu nazvao blisko-arktičkom državom, taj naziv nema zakonsko ovlašćenje i nije priznato van Kine. Takođe navodi da su KPK i Moskva blisko povezani i da Amerika očekuje kinesko-rusku saradnju u regionu kako bi "potkopali Zapad, prvenstveno SAD".

Pompeo je napomenuo da je nedavna odluka Finske i Švedske da se prijave za članstvo u NATO dobra i da se nada da će njihov prijem u alijansu povećati bezbednosnu saradnju na Arktiku.

image