Svet

Niniste: Članstvo Finske u NATO-u neće biti potpuno bez Švedske

Zahvalni smo turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na odluci da počne ratifikaciju, rekao je finski predsednik
Niniste: Članstvo Finske u NATO-u neće biti potpuno bez Švedske© Tanjug/Brendan Smialowski/Pool Photo via AP, File

Članstvo Finske u Severnoatlantskoj alijansi važno je za tu severnu zemlju, koja je zahvalna turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na odluci da počne ratifikaciju, ali bez Švedske članstvo Finske u NATO neće biti potpuno, rekao je finski predsednik Sauli Niniste.

"Lepo je čuti vaše vesti o NATO-u. Čuli smo da turski parlament počinje da radi na ratifikaciji članstva Finske u NATO. Švedska je naš sused, zbog čega naše članstvo neće biti potpuno dok se ne uključi i ona. Potrebna su nam sva 32 člana", rekao je finski predsednik.

Prethodno je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio da je parlament zemlje započeo proces ratifikacije zahteva Finske za pridruživanje NATO-u.

Ranije je finski parlament velikom većinom podržao zakon o pridruživanju te zemlje NATO-u, rekao je predsednik tamošnje skupštine, preneo je Rojters.

Sporazum Severnoatlantskog pakta i zakon o pristupanju Finske usvojeni su sa glasovima 184 od 200 članova parlamenta, sedam je bilo protiv i jedan poslanik je ostao uzdržan.

Završnu odluku o zahtevu Finske za članstvo u NATO-u, nakon glasanja parlamenta, doneće predsednik te zemlje Sauli Niniste, koji je prošle nedelje rekao da će potpisati ovaj zakon, ali da to "iz praktičnih razloga" može da sačeka do aprilskih izbora.

image