Svet

SAD: Zbog terorističkih pretnji uhapšen muškarac albanskog porekla

Kola je optužen da je pretio da će tokom parade na Dan Svetog Patrika u Jonkersu, ubiti policajce i gradonačelnika
SAD: Zbog terorističkih pretnji uhapšen muškarac albanskog poreklawww.globallookpress.com © CHROMORANGE / Bilderbox

Muškarac albanskog porekla, Ridon Kola uhapšen je u SAD zbog zbog terorističkih pretnji pre održavanja parade na Dan Svetog Patrika u Jonkersu.

Kola  je optužen da je pretio da će tokom parade ubiti policajce i gradonačelnika.

"To je obično ono što teroristi žele da urade. Oni žele da terorišu vaš um, terorišu vaše misli i uplaše vas", rekao je gradonačelnik Majk Spano, prenosi Tanjug pisanje "Kljan Kosova".

Albanac je navodno na društvenim mrežama izražavao podršku radikalnom islamskom ekstremizmu a FBI navodi da je on ovog meseca poslao poruku direktno policiji Jonkersa, u kojoj je napisao: "Presrešću policajce iz Jonkersa i njihove šefove duž ulice Maklin. Biće to scena užasa... Alahu Akbar".

Ovaj 32-godišnjak živi u blizini rute gde se održava parada a i ranije su ga ispitivali organi za sprovođenje zakona. Ovog puta, pripadnici združene operativne grupe FBI-NIPD za borbu protiv terorizma presreli su i uhapsili Kola.

Američki tužilac je rekao da je upravo ovog meseca Kola veličao Sajfula Saipova, koji služi doživotnu kaznu jer je kamionom pregazio i ubio osmoro ljudi i povredio 15 njih u terorističkom napadu na biciklističkoj stazi na Menhetnu na Noć veštica 2017. godine, nazivajući ga svojim bratom.

image