Svet

Brisel na nogama: Američka ambasada izdala upozorenje na terorizam

Briselsko tužilaštvo istražuje i traga za autorom ili autorima pretećih poruka koje su, navodno, upućene na ruskom jeziku
Brisel na nogama: Američka ambasada izdala upozorenje na terorizam© James Arthur Gekiere/Keystone Press Agency

Američka ambasada u Belgiji objavila je upozorenje za svoje državljane, povodom potencijalnog terorističkog napada na linije metroa u Briselu.

U saopštenju na sajtu ambasade SAD navodi se da je policija pojačala bezbednost kao odgovor na pretnju mogućim terorističkim napadom na metro koji će, navodi se, biti izveden danas, 8. marta. 

"Budete svesni svog okruženja i budite oprezni kada putujete u Brisel i okolinu", navode iz ambasade i savetuju koje radnje bi trebalo da preduzmu kako bi ostali sigurni:

"Izbegavajte gužvu. Budi neprimetni. Budite svesni svog okruženja. Pratite lokalne medije za najnovije informacije. Pogledajte našu veb stranicu za poslednja upozorenja i poruke za građane SAD."

Da je alarmantna situacija u glavnom gradu Belgije, vidi se i iz tamošnjih medijskih navoda.

Naime, na adresu Evropske komisije stigla su dva mejla u kojima se, navodno na ruskom jeziku, preti eksplozijama. 

"Brisels tajms" navodi da društvenim mrežama kruže neprovereni izveštaji o potencijalnom terorističkom napadu na linije metroa 2 i 6 u Briselu.

List "Le Soir" prenosi da su pomenuti mejlovi u EK došli od čoveka koji je dva puta kontaktirao Evropsku komisiju, prvo 16. februara, a zatim 3. marta.

Njegova poruka je upozorila, navodno na ruskom jeziku, da "u svetlu kontinuirane agresivne politike EU, upozorava na velike terorističke napade na teritoriju EU". U drugom mejlu naveo je da će "eliminisati LGBT i druge manjine, kao i šefove država i vlada zemalja EU".

Policija je izvršila uviđaj, ali tom prilikom nije pronađena nikakva eksplozivna naprava, ali policajci nameravaju da ostanu na oprezu.

Briselsko tužilaštvo istražuje i traga za autorom ili autorima poruke, a policija zadužena za železnice cele noći vršila je provere i pojačano patroliranje metro stanicama u prestonici.

Belgijsko Koordinaciono telo za analizu pretnji (OCAM) i policija, ukazali su da je pretnja dovela do dodatne budnosti, ali da "različiti neuverljivi elementi pokazuju da je napad malo verovatan".

image