Svet

Kanada hoće stvaranje novog okvira za stratešku saradnju sa SAD, Japanom i Južnom Korejom

Informacije koje iznosi japanski portal "Kjodo njuz" u skladu su sa kanadskim dokumentom o indopacifičkoj strategiji objavljenom prošlog novembra, u kojem je Otava nazvala Peking "remetilačkom silom"
Kanada hoće stvaranje novog okvira za stratešku saradnju sa SAD, Japanom i Južnom Korejomwww.globallookpress.com © Sean Kilpatrick/Keystone Press Agency

Kanada je predložila stvaranje novog okvira za saradnju sa Japanom, Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama kako bi se suprotstavila Kini i Rusiji, piše japanski portal "Kjodo njuz", pozivajući se na diplomatske izvore.

Otava je taj predlog predstavila direktno japanskom premijeru Fumiju Kišidi tokom njegove posete glavnom gradu Kanade u januaru, rekli su izvori i dodali da Kanada veruje da će proširenje postojećeg trilateralnog mehanizma koji uključuje SAD, Japan i Južnu Koreju pomoći u jačanju veza između zemalja koje pripadaju liberalno-demokratskom taboru u pacifičkom regionu, navodi se.

Vest o želji Otave da stvori novi okvir za stratešku saradnju protiv Kine dolazi svega nekoliko meseci nakon što su kanadski zvaničnici u dokumentu o indopacifičkoj strategiji objavljenom u novembru prošle godine Peking nazvali "remetilačkom silom" i obavezali se da će se u saradnji sa regionalnim partnerima suprotstaviti Kini u nekoliko oblasti.

Američke diplomate su saopštile da se Vašington slaže sa planom Otave za produbljivanje saradnje sa Tokijom i Seulom, koji u poslednje vreme intenziviraju bilateralne veze, piše "Kjodo njuz".

Konsolidacija američkih saveznika u regionu

Početkom marta, Južna Koreja je predstavila plan za okončanje dugotrajnog spora sa Japanom oko pitanja rada iz ratnog perioda, što je povećalo šanse za intenziviranu saradnju između dva američka saveznika u regionu, pogotovo u vojnoj oblasti, dodaje se u izveštaju japanskog portala.

Zbližavanje dveju zemalja postalo je očiglednije kada se Kišida sastao sa južnokorejskim predsednikom Jun Suk-jolom u četvrtak u Tokiju, kada su se dva zvaničnika dogovorili o normalizaciji odnosa dveju zemalja.

Predlog koji je Kanada predstavila putem diplomatskih kanala mogao bi i zvanično da se razmotri na marginama predstojećeg sastanka zemalja G7 u Hirošimi u Maju, na koji je južnokorejski predstavnik pozvan kao gost.

Međutim, Japan je rekao kanadskoj vladi da će biti potrebno vreme da se koncept realizuje, ako uopšte bude usvojen, ukazali su diplomatski izvori, prenosi "Kjodo njuz".

Odnosi između Kanade i Kine bili su hladni od pritvaranja glavnog finansijskog direktora kompanije "Huavej tehnolodžis" u Vankuveru 2018. godine i naknadnog hapšenja dvojice Kanađana od strane Pekinga zbog optužbi za špijunažu.

Iako su sva tri pojedinca u međuvremenu oslobođena, to nije sprečilo Otavu da svoj dokument o indopacifičkoj strategiji od prošlog novembra napuni "zlobom i predrasudama" prema kineskom narodu, kako je to ocenio "Global tajms", list blizak vladajućoj Komunističkoj partiji Kine.

image