Svet

Čekajući poziv iz Pekinga: Zelenski pokušava da igra diplomatsku igru sa Si Đinpingom

Ukrajinski lider želi da zadrži Peking uz sebe kao investitora, trgovinskog partnera i potencijalnog posrednika, uprkos "partnerstvu bez ograničenja" Kine i Rusije
Čekajući poziv iz Pekinga: Zelenski pokušava da igra diplomatsku igru sa Si Đinpingomwww.globallookpress.com © Sarsenov Daniiar/Ukraine Preside

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nije oklevao da oštro kritikuje pojedine zemlje, uključujući Mađarsku i Nemačku, jer su se previše zbližile sa Rusima. Međutim, sa najbližim saveznikom Moskve - kineskim predsednikom Si Đinpingom, ukrajinski lider igra diplomatsku igru, piše "Politiko".

I zaista, postoje dobri razlozi da ne uznemirite Kineze, uprkos njihovom "partnerstvu bez ograničenja" sa Moskvom, navodi portal.

Zelenski želi da zadrži Peking uz sebe kao investitora, trgovinskog partnera i potencijalnog posrednika – umesto da ga odgurne i rizikuje da Si odobri veliki izvoz oružja ruskim snagama. Osim toga, Kina će verovatno igrati značajnu ulogu u obnovi Ukrajine nakon ratnih razaranja.

I dok je Si u poseti Moskvi, sve više se spekuliše da bi on konačno mogao da obavi prvi telefonski razgovor sa Zelenskim od početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk saopštila je da Kijev čeka potvrdu Pekinga za telefonski razgovor predsednika Ukrajine i Kine.

Ona je istakla da bi taj razgovor bio "važan potez" i da lideri dve zemlje "imaju šta da kažu jedan drugom".

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan istakao je da bi pozdravio razgovor između Sija i Zelenskog, napominjući da bi kineski predsednik trebalo da čuje i ukrajinsko viđenje stvari, a ne samo rusku stranu priče.

Naš je cilj da okupimo mnoge oko sebe

Pre rusko-ukrajinskog sukoba, Kina je bila vodeći trgovinski partner Ukrajine, kao i ogromno tržište za crnomorski ječam i kukuruz, podseća "Politiko". Peking je mnogo investirao u ukrajinsku infrastrukturu kao što su luke i telekomunikacije. 

Trudeći se da izbegne nesuglasice sa tako važnim partnerom, Kijev je čak bio uzdržan tokom prošlogodišnjeg glasanja u UN da se osudi navodni kineski progon ujgurske muslimanske manjine.

Iako su zvaničnici EU i NATO-a reagovali krajnje skeptično na kineski plan od 12 koraka za okončanje sukoba u Ukrajini, sam Zelenski je naglasio da je spreman da drži otvorena vrata za dijalog koji bi predvodila Kina.

"Činjenica da je Kina počela da priča o Ukrajini nije loša. Ali pitanje je šta sledi iza tih reči", rekao je Zelenski. "Mislim da su neki od kineskih predloga u skladu sa međunarodnim pravom i da možemo da radimo na tome sa Kinom. Što da ne? Naš cilj je da okupimo mnoge oko sebe da bismo izolovali jednu (Rusiju)."

Mišljenja su podeljena oko toga da li Kina treba da bude potencijalni posrednika u mirovnim pregovorima.

Mnogi kritičari smatraju da je glavni cilj Pekinga održavanje strateškog saveza sa Moskvom kako bi se napravila protivteža Zapadu. Pored toga, Kini su važni ekonomski interesi, ali i njen imidž kao posrednika.

Aleksandar Merežko, šef spoljnopolitičkog odbora ukrajinskog parlamenta, rekao je za "Politiko" da je malo verovatno da će Peking ostvariti uticaj na Moskvu, s obzirom da "ne želi da zaustavi Putina".

image