Svet

Američki sudija: "Džej Pi Morgan" i "Dojče banka" da odgovaraju zbog veza sa Epstinom

Banke se optužuju da su "zažmurile" na optužbe o zlostavljanju žena i devojaka jer je Epstin bio važan klijent
Američki sudija: "Džej Pi Morgan" i "Dojče banka" da odgovaraju zbog veza sa Epstinomwww.globallookpress.com © Uma Sanghvi/ZUMAPRESS.com

"Džej Pi Morgan Čejs" i "Dojče banka" moraju da se suoče sa tužbama da su omogućile seksualnu trgovinu Džefriju Epstinu, rekao je sudija sa Menhetna.

Odluka američkog okružnog sudije Džeda Rakofa mogla bi da izloži banke dodatnoj finansijskoj i reputacionoj šteti budući da su zadržale Epstina za klijenta iako je bio registrovan kao seksualni prestupnik, piše Si-En-En.

Sudija je naveo i da "Džej Pi Morgan" mora da se suoči sa tužbom Američkih Devičanskih ostrva koja ih tereti da su prevideli znakove upozorenja o Epstinovom zlostavljanju žena na privatnom ostrvu koje je posedovao.

Rakof je takođe presudio da obe banke moraju da se suoče sa grupnim tužbama Epstinovih navodnih žrtava.

Odluka sudije daje tužiocima priliku da dokažu još jednu tvrdnju: da su "Džej Pi Morgan" i "Dojče banka" svesno imali koristi od umešanosti u Epstinovu trgovinu belim robljem. Žene sada takođe mogu da pokušaju da dokažu da su banke bile nemarne i da su ometale sprovođenje saveznog zakona protiv trgovine ljudima.

Advokat podnositeljki grupnih tužbi, Bred Edvards rekao je da bi odšteta za više od 300 Epstinovih žrtava mogla da iznosi milijarde dolara.

"Slučaj Epstin" privukao je dodatnu pažnju kada je Džes Stejli, bivši šef privatnog bankarstva "Džej Pi Morgana" optužen da je razmenio seksualno sugestivne poruke o mladim ženama sa pokojnim finansijerom i da je sam počinio seksualni napad.

Epstin je bio klijent "Džej Pi Morgana" od 2000. do 2013. i "Dojče bank"e od 2013. do 2018. godine. Obe banke navode da nisu bile zakonom obavezne da štite žene od Epstina i odbacile su optužbe da su znale za njegovo zlostavljanje.

"Koliko znam, ovo je prvi put da grupa žrtava trgovine ljudima tuži dve velike finansijske institucije", rekao je Edvards. "Saučesništvo banaka bilo je neophodan sastojak Epstinovih zlostavljanja, i ovo pruža poslednji sloj odgovornosti", dodao je advokat.

Kerol Tomas-Džejkobs, vršilac dužnosti glavnog tužioca Američkih Devičanskih ostrva, rekla je da će slučaj njene kancelarije pomoći da se osigura da banke deluju kao "prva linija odbrane u identifikovanju i prijavljivanju potencijalne trgovine ljudima, kao što zakon očekuje".

Epstin se ubio u 66. godini u zatvorskoj ćeliji na Menhetnu u avgustu 2019. dok je čekao suđenje za trgovinu belim robljem. On se izjasnio krivim za optužbu za prostituciju u državi Florida 2008. godine, a kasnije je registrovan kao seksualni prestupnik.

Epstinove žrtve optužile su banke da su ignorisale Epstinovo zlostavljanje jer im je bio važan klijent, zbog čega su mu dozvolile da izvrši brojne bankovne transfere i plati žrtvama.

U svojoj tužbi, Američka Devičanska ostrva su takođe sugerisala da je izvršni direktor "Džej Pi Morgana" Džejmi Dajmon znao i za Epstinove zločine i za ulogu banke u njima.

U odvojenoj tužbi, "Džej Pi Morgan" je tužio Stejlija zbog prikrivanja onoga što je znao o Epstinu i potražuju od njega osam godišnjih plata i da pokrije gubitke u drugim tužbama.

Stejli je priznao da je bio prijatelj sa Epstinom, ali je izrazio žaljenje zbog veze i negirao da je znao za Epstinove navodne zločine.

Stejli je postao izvršni direktor "Barkliza" nakon što je napustio "Džej Pi Morgan", ali je dao ostavku u novembru 2021. zbog njegove veze sa Epstinom.

image