Svet

SAD ne odustaju od nadzora Crnog mora: Dronovi kruže oko Krima

Bliski susret sa ruskim avionom nije zaustavio Amerikance u pokušajima da nadziru Crno more
SAD ne odustaju od nadzora Crnog mora: Dronovi kruže oko Krima© Tanjug/US Department of Defense via AP)

Američki zvaničnici navode da Sjedinjene Države nisu odustale od nadgledanja Crnog mora posle prošlonedeljnog incidenta sa ruskim avionom, ali su svoje dronove poslale nešto južnije.

Dronovi i dalje lete u međunarodnom vazdušnom prostoru, ali su sada američke bespilotne letelice pomerene dalje od vazdušnog prostora koji okružuje poluostrvo Krim i istočne delove Crnog mora, rekla su Si-En-Enu dvojica neimenovanih zvaničnika.

Jedan od zvaničnika je rekao da su rute deo napora da se "izbegne previše provokacija", pošto Bajdenova administracija i dalje vodi računa da izbegne incident koji bi potencijalno mogao da eskalira u direktan sukob između Rusije i SAD.

Zvaničnik je rekao da će se letovi dronova nastaviti na ovaj način "za sada", ali je dodao da već postoji "apetit" za povratak na rute bliže teritoriji koju drži Rusija. Zvaničnici tvrde i da bi Rusija mogla da pokuša jednostrano da proglasi šire zatvaranje vazdušnog prostora oko južne i istočne Ukrajine u pokušaju da potisne američke dronove.

Portal za praćenje letova "FlajtRadar24" preneo je da američki dron RK-4 "global hok" nadzire južne i jugozapadne delove Crnog mora na nadmorskoj visini od približno 52.000 stopa.

Portparol Pentagona Patrik Rajder rekao je da SAD nastavljaju da koriste dronove iznad Crnog mora, i da oni lete "u međunarodnom vazdušnom prostoru u skladu sa međunarodnim pravom". On je "iz bezbednosnih razloga" odbio da kaže da li su SAD promenile svoje rute ili profile misije nakon prošlonedeljnog sudara američkog špijunskog drona i dva ruska borbena aviona.

Prošle sedmice dva ruska "suhoja" naletela su na američki dron MK-9 "riper" iznad Crnog mora i primorala ga da sleti.

image
VV inauguration
banner