Svet

”Vašington post”: Koji su američki generali postali strani plaćenici

Visoka vojna lica iz SAD debelo su unovčila svoje iskustvo radeći za druge zemlje, uglavnom arapske
”Vašington post”: Koji su američki generali postali strani plaćeniciAP © Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man, ilustracija

Istraga koju su objavili američki mediji nakon višegodišnjeg istraživanja pokazuje da je najmanje petnaest penzionisanih američkih generala i admirala radilo kao plaćeni konsultanti za Ministarstvo odbrane Saudijske Arabije.

"Među plaćenim savetnicima Saudijske Arabije je penzionisani general marinac Džejms L. Džons, savetnik za nacionalnu bezbednost nekadašnjeg predsednika SAD Baraka Obame. Potom, penzionisani general vojske Kit Aleksandar, koji je vodio Agenciju za nacionalnu bezbednost (NSA) za vreme mandata Obame i bivšeg američkog predsednika Džordža V. Buša", objavio je "Vašington post". Ove informacije izvučene su iz dokumentacije od 4.000 stranica, dobijene na osnovu Zakona o slobodi informacija.

Mediji napominju da Kongres Sjedinjenih Američkih Država dozvoljava penzionisanim vojnim licima da rade za strane vlade ukoliko prethodno dobiju odobrenje oružanih snaga i Stejt departmenta.

Javnosti je otkriveno da je više od 500 penzionisanih oficira obavljalo unosne poslove od 2015. radeći za strane vlade kao što su Saudijska Arabija, Libija, Turska i Kuvajt.

Dokumenta dokazuju da bivši američki vojni zvaničnici nisu obaveštavali Vladu SAD-a ni kada su dobijali poklone iz inostranstva. Naveden je primer penzionisanog generala-potpukovnika Majkla Flina koji se 2015. godine ovajdio za skoro 450.000 dolara od poslova sa Turskom i Rusijom.

Američki mediji kritikuju penzionisanog generala Džima Matisa što je služio Ujedinjenim Arapskim Emiratima kao vojni savetnik 2015. godine, jer su "UAE ratna mašina kojom upravljaju Amerikanci".

Petnaest američkih generala i admirala radilo je direktno za saudijskog princa i ministra odbrane Mohameda bin Salmana, iako je, kako pišu, pokrenuo brutalni rat u Jemenu. Među angažovanima je i Vilijam Koen, koji je bio ministar odbrane u vreme nekadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona.

"Pojedini oficiri su pregovarali o angažmanima sa stranim vladama dok su još bili u aktivnoj službi, a drugi su radili u zemljama u kojima su bili stacionirani", piše list.

U dokumentima se ističe da je američkim vojnim veteranima odobreno da rade u najmanje pedeset zemalja, uključujući Singapur, Veliku Britaniju, Indoneziju, Gruziju, Džibuti i Australiju.

image