Svet

Trampov advokat pozvan da svedoči u sudu u Vašingtonu

Evan Korkoran dobio je sudski poziv da pred federalnom velikom porotom iznese svoja saznanja koja bi mogla da pomognu u istrazi o zadržavanju poverljivih državnih dokumenata pronađenih u posedu bivšeg američkog predsednika
Trampov advokat pozvan da svedoči u sudu u Vašingtonu© Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

Advokat bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa Evan Korkoran pojavio se pred federalnom velikom porotom u istrazi zadržavanja poverljivih državnih dokumenata u posedu bivšeg predsednika SAD nakon što je napustio Belu kuću u januaru 2021. godine.

Korkoran je u zgradu suda u Vašingtonu došao u pratnji svog advokata Majkla Levija, izvestio je Rojters.

Istragu Ministarstva pravde o tome da li je Tramp nepropisno uzeo poverljiva dokumenta i njegove pokušaje da ospori rezultate predsedničkih izbora 2020. vodi specijalni savetnik Džek Smit.

To je jedna od istraga koja se vodi protiv Trampa, protiv kojeg je pokrenuta istraga i u Džordžiji, takođe zbog osporavanja izborih rezultata 2020, kao i u Njujorku, gde se istražuju navodi da je nelegalno platio porno zvezdi Stormi Danijels za njeno ćutanje o njihovoj aferi.

Korokoran se u sudu pojavio samo dva dana pošto je Apelacioni sud okruga Kolumbija izdao presudu kojom se izgleda on primorava da svedoči u nižem sudu i priloži dokaze vezane za istragu koju vodi Smit.

Američki mediji prethodno su izvestili da je Smitova kancelarija tražila od suda da naloži Korkoranu da svedoči navodeći da imaju dokaze da je Tramp namerno doveo svoje advokate u zabludu kada je reč o zadržavanju poverljivih dokumenata.

Korkoran se pozvao na poverljivi odnos advokata i klijenta i nije želeo da se odazove sudskom pozivu.  

Sudsko veće, međutim, naložilo mu je da to učini ocenjujući da je Smitova kancelarija pružila dovoljno dokaza za sumnju da je Tramp doveo svoje advokate u zabludu.

Evan Korkoran i Kristina Bob, takođe advokat bivšeg predsednika, bili su prošle godine uključeni u razgovore sa Ministarstvom pravde, posle kojih je usledio pretres Trampovog imanja na Floridi koji je obavio FBI.

Podseća se da su se zvaničnici Ministarstva pravde i FBI sastali sa Korkoranom i Bob u maju prošle godine, kao i da su im oni u junu predali 38 poverljivih dokumenata zatečenih u Trampovom posedu, uz pisanu izjavu da pošto su pretražili Trampove kancelarije nisu pronašli druge dokumente osim onih koje su predali.

FBI je kasnije otkrio još 100 poverljivih dokumenata koji su bili kod bivšeg predsednika.

 

image