Svet

Počistili račune: Američke štedište podigle oko 100 milijardi depozita

Uprkos povlačenju depozita regulatori još jednom uveravaju javnost da je finansijski sistem stabilan
Počistili račune: Američke štedište podigle oko 100 milijardi depozita© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Američke štediše podigle su oko 100 milijardi dolara sa svojih računa u danima nakon kolapsa "Silikon veli benk" (SVB), prenosi Si-En-Bi-Si.

"Regulatori još jednom uveravaju javnost da je finansijski sistem stabilan, a novi podaci pokazuju da su klijenti povukli oko 100 milijardi dolara depozita", navodi medij.

Povučeno je, kako se precizira, oko 98,4 milijardi, odnosno oko 0,6 odsto iznosa, pa su ukupni depoziti ostali nešto više 17,5 milijardi dolara.

Sekretarka finansija Dženet Jelen, predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel i više od deset drugih zvaničnika sazvali su u petak poseban zatvoreni sastanak Saveta za nadzor finansijske stabilnosti.

"Savet je razgovarao o aktuelnim uslovima u bankarskom sektoru i primetio da, iako su neke institucije pod stresom, američki bankarski sistem ostaje zdrav i otporan", navodi se u saopštenju koje prenosi Si-En-Bi-Si.

Ranije ove nedelje, Pauel je takođe pokušao da uveri javnost da je bankarski sistem bezbedan.

"Videli ste da imamo alate za zaštitu štediša kada postoji pretnja od ozbiljne štete po ekonomiju ili finansijski sistem, i spremni smo da koristimo te alate", rekao je on nakon odluke Fed-a da poveća referentne kamatne stope za još jednu četvrtinu procentnog poena.

Pauel je primetio da su se tokovi depozita "stabilizovali tokom protekle nedelje" nakon poteza koje je nazvao "snažnim akcijama" Fed-a da se zaustavi problem.

image