Svet

Ministarka finansija SAD: Bankarski sistem je zdrav

Nedelju dana nakon drugog najvećeg kolapsa neke banke u istoriji SAD, Dženet Jelen tvrdi da "Amerikanci mogu da se osećaju sigurno kada je reč o njihovim depozitima"
Ministarka finansija SAD: Bankarski sistem je zdravwww.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Nedelju dana nakon drugog najvećeg kolapsa neke banke u istoriji SAD, ministarka finansija Dženet Jelen tvrdi, pred Komitetom za finansije Senata, da "bankarski sistem zemlje ostaje zdrav i da Amerikanci mogu da se osećaju sigurno kada je reč o njihovim depozitima".

Jelen je prvi zvaničnik Bajdenove administracije koja se suočila sa parlamentarcima zbog odluke da se zaštiti neosigurani novac u dve propale regionalne banke, što je potez koji su neki republikanci kritikovali, preneo je AP.

"Vlada je preduzela odlučne i snažne akcije da ojača poverenje javnosti u američki bankarski sistem, koji je i dalje zdrav i Amerikanci mogu biti sigurni da će njihovi depoziti biti tu kada im zatrebaju", rekla je Jelen u svedočenju pred komitetom, ponavljajući retoriku američkih zvaničnika iz 2008. godine. 

Banka "Silikon Veli benk" (SVB), sa sedištem u Santa Klari u Kaliforniji, propala je nakon što su štediše požurile da povuku novac usled zabrinutosti zbog stanja u banci, a tokom vikenda i objave da je propala njujorška "Signačer" banka.

Kolaps SVB i spasilački napori američkih vlasti koji su usledili izazvali su žestoku zabrinutost na tržištu i strahove da će krah jedne od većih banaka u SAD izazvati domino efekat na američkom ali i globalnom tržištu.

image