Ekonomija

Agencija za procenu rejtinga: Bankarski sistem više nije stabilan

Zabrinutost ostaje, američka ekonomija će pasti u recesiju, saopšteno iz "Mudisa"
Agencija za procenu rejtinga: Bankarski sistem više nije stabilanwww.globallookpress.com © Li Jianguo/XinHua

Jedna od najvećih agencija za procenu rejtinga "Mudis" je ceo bankarski sistem ocenila kao negativan, prenosi Si-En-Bi-Si.

Saopšteno je da agencija preduzima korake u svetlu tri ključna neuspeha koja su navela regulatore da u nedelju istupe sa dramatičnim planom spasavanja štediša i drugih institucija pogođenih krizom.

"Promenili smo naše izglede kada je reč o američkom bankarskom sistemu iz stabilan u negativan kako bismo odrazili brzo pogoršanje operativnog okruženja nakon pokretanja depozita u 'Silikon veli benk' (SVB), 'Silvergejt' banke i SNI, i neuspeha SVB i SNI", navodi se u izveštaju "Mudisa". 

Ovaj potez usledio je nakon što je agencija upozorila da je sedam institucija u procesu revizije za smanjenje ocene ili im je ocena već snižena.

U snižavanju rejtinga celog sektora, rejting agencije su primetile vanredne akcije preduzete da bi se ojačao sektor, ali druge druge banke sa nerealizovanim gubicima ili neosiguranim deponentima i dalje mogu biti u opasnosti, piše Si-En-Bi-Si.

Federalne rezerve (FED) su uspostavile mehanizam kako bi osigurale da institucije pogođene problemima likvidnosti imaju pristup gotovini.

Trezor je podržao program sa 25 milijardi dolara u sredstvima i obećao da će deponenti sa više od 250.000 dolara u SVB i SNI imati potpun pristup svojim sredstvima. Međutim, iz agencije poručuju da zabrinutost ostaje. 

"Očekujemo da će pritisci opstati i biti pogoršani stalnim zaoštravanjem monetarne politike, uz verovatnoću da će kamatne stope ostati više na duži period, dok se inflacija ne vrati u okvire ciljnog raspona FED-a", navodi "Mudis".

"Američke banke se takođe suočavaju sa naglim rastom troškova depozita nakon godina niskih troškova finansiranja, što će smanjiti zarade u bankama, posebno onima sa većim udelom sredstava sa fiksnom kamatnom stopom", dodaje se u saopštenju.

Iz agencije su istakli da će američka ekonomija pasti u recesiju kasnije ove godine, što će izvršiti dodatni pritisak na industriju.

image