Svet

Pala i Turska: Poslednja članica NATO-a koja je odobrila pristupanje Finske u Alijansu

Nedavno je i parlament Mađarske, nakon višemesečnih odlaganja, odobrio ulazak Helsinkija u zapadni savez
Pala i Turska: Poslednja članica NATO-a koja je odobrila pristupanje Finske u Alijansuwww.globallookpress.com © MAGO/Sascha Steinach

Turski parlament odobrio je kandidaturu za članstvo Finske u NATO, čime je otvoren put Helsinkiju da se priključi zapadnoj Alijansi.

Turski parlament je poslednji od parlamenata 30 članica NATO koji je odobrio članstvo Finske u Alijansi, jer je nedavno i parlament Mađarske, nakon višemesečnih odlaganja, odobrio ulazak Helsinkija u zapadni savez.

Predsednik Finske Sauli Ninisto ranije je potpisao zakon kojim se toj zemlji omogućava da postane članica NATO-a nezavisno od Švedske, odnosno da te dve zemlje ne moraju istovremeno da postanu članice Alijanse.

Finska i Švedska su prošle godine odlučile da prekinu decenije vojne neutralnosti i podnele zahtev za pridruživanje NATO alijansi ali su proces pristupanja zaustavile Turska i Mađarska.

Turska je nedavno poručila da bi, za sada, mogla da odobri članstvo Finske u NATO, ali ne i Švedske i na neodređeno vreme otkazala trilateralni mehanizam sa Švedskom i Finskom povodom njihovih zahteva za pridruživanje NATO nakon što je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske političke stranke, spalio u januaru ove godine primerak Kurana ispred turske ambasade u Stokholmu.

Ankara je nedvosmisleno zatražila da i zvanični Helsinki i Stokholm zauzmu čvršći stav protiv Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom grupom, ali i protiv još jedne organizacije koju turske vlasti krive za pokušaj državnog udara 2016. godine.

image